logo
bios

Marko Raguž: Lijepa je, čija li je ???

Objavljeno prije 3 mjeseca . u uto, jul 30th, 2019

MARKO RAGUŽ

      LIJEPA JE, ČIJA LI JE ???    

Ljeto i obilje Sunca posebno pogoduje Sunčanim satovima. Kameni spavači se tada prenu iz sna i počnu tiho u prirodnom umirujućem ritmu odbrojavati sate i minute naše svakodnevnice. Autori ovih lijepih sunčanih satova sa snažnim porukama su dr. Tadić Milutin i kipar Stjepo Gavrić iz Sarajeva. Dr. Tadić je tokom Rata napustio Sarajevo i sada je prof. na Fakuleteu za Geografiju u Beogradu. Kipar Stjepo Gavrić je poznat i po tome što je svojim ornamentima ukrasio Stećak koji se nalazi ispred Parlamenta BIH.

 Sat sa lijepom damom je postavljen na obali, ispred hotela „ Sunce“ u Neumu, prije tridesetak godina.Bože, kako je lijepa. Ako neko u ljubavnoj ekstazi padne na koljena pred njenom ljepotom, on nije kleknuo pred njezinim tijelom nego pred Božanskom ljepotom u njezinom tijelu.

Ovaj donji Sunčani sat postavljen je u Sarajevu, 1991 godine ljeta Gospodnjeg, u predvečerje rata. Na slici je stradalnik koji kroz topovsku cijev gleda kakva mu je životna perspektiva. Oni koji imaju bolje pamćenje, sjetit će se da je prilikom svečanog puštanja u pogon ovog Sunčanog sata, na današnjem Trgu Suzan Zontag, organiziran veliki anti-ratni skup. Medijski pokrovitelj je bio sarajevski radio 2o2 .Ovo, kao i brojna druga upozorenja i apeli nisu zaustavila Rat u Bosni.

Ponovo je sirotica Bosna raspamećena i razgaćena. Prije stotinu godina Miroslav Krleža je objavio svoj roman prvenac pod nazivom : „Tri kavalira gospođe Melani“. I ljepotica Bosna ima svoja tri kavalira. Dvojica su bez duše a jedan bez glave. Godinama na nju nasrću i nikako da je se zasite. Njezina dobrota i ljepota će joj glave doći. Ponovo regijom rolaju: oklopni transporteri, avioni, kamioni i milioni kojima se to sve plaća. Je li se to Bosna opet zaželila rata? MIR je lijep ali „dosadan“. Ima i takvih a sve su grlatiji, koji priželjkuju drugo poluvrijeme Rata u Bosni ili bar njegovu „ sudijsku nadoknadu“. San o Evropi bez granica može postati stvarnost, ukoliko ograničimo moć „ograničenih“. – OTPOR STOKO, OTPOR- je grafit koji je neko napisao na muzeju Revolucije, pred početak rata u Sarajevu. Onda smo kasno reagirali ali ovoga puta te uspaljene avanturiste moramo zaustaviti. NON PASARAN.

Autor: M. Raguž

Foto. M. Raguž

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh