logo
bios

Konaković otpilio Senada, ide sa A-SDA: Konaković ostaje u SDA-u, ali sa prefiksom „A“

Objavljeno prije 8 mjeseci . u čet, feb 8th, 2018

DINO OTPILIO SENADA, IDE SA A-SDA: Konaković ostaje u SDA-u, ali sa prefiksom „A“

Mnoge su prognoze da je SDA, bar što se Sarajeva tiče, već kapitulara i očekuje se njen izborni debakl. Mora da je Konaković već čuo takve prognoze

 

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) održala je ovih dana svečani skup povodom obilježavanje desete godišnjice osnivanja u hotelu Holiday u Sarajevu. Svečanosti je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je u svom obraćanju kazao kako podržava stranku koja je opstala na teškom tlu BiH gdje pravila određuju veliki igrači.

„Možda sam ličan jer imam političku turbulenciju kroz koju ste vi prošli i zato cijenim i podržavam što ste u ovih 10 godina radili i opstali na teškom tlu BiH u kojem veliki igrači imaju pravila, a mali skoro ne opstaju. Vi jeste i od srca vam čestitam”, rekao je Konaković.

Prisutnima se obratio i penzionirani general Atif Dudaković koji je rekao kako nije slučajno da A-SDA ne potiče slučajno iz Cazina, te da je tokom godina sazrela, evauirala u smislu borbe za ideju o kojoj je govorio Konaković.

Konakovića i Dudakovića je zbližilo nedavno putovanje u Meku i Medinu gdje su skupa obavili hadždž. Tako da nije slučajno da su se opet skupa našli i najvjerovatnije da će se ovako družiti i u budućnosti.

General Dudaković se davno priključio ovoj stranci, a Konaković je nedavno napustio SDA, ali sigurno neće napustiti politiku.

Odmah nakon saopćenja da podnosi ostvaku na sve stranačke funkcije u SDA-u Konaković se sastao sa Senadom Šepićem. Njihova fotografija sa kahve obišla je protale i mnogi su bili skloni ustvrditi da je sklopljen savez te da Konaković pristupa Nezavisnom bloku.

To su mogli ustvrditi samo naivni koji nisu uočili veliku razliku između Konakovića i Šepića. Možda je bilo prirodnije da se Šepić prikloni A SDA, nego Konaković, koliko zbog porijekla još više zbog toga što je on izdanak upravo ove stranke. No, A SDA do sada nije uspjela ozbiljnije prodrijeti u bosansku prijestonicu i stoga je ostala lokalna stranka.

Zato je za ovu stranku interesantniji Konaković od Šepića. Isto tako Konaković bi kao predstavnik A SDA imao odriješene ruke da djeluje u Sarajevu potpuno oslobođen tutora kakve je imao dok je bio u SDA-u.

On je slovio kao pulen Sebije Izetbegović i samo zahvaljujući dogovoru sa njom da će je KO SDA podržati za direktoricu KSCU-a, a potom i on osobno kao premijer u njenom radu, bolje reči čistkama, dobio je funkciju na kojoj se nalazi.

Konaković sigurno uz sebe ima prilično moćnu grupu esdeaovaca, na čelu sa Kemalom Ademovićem, koji će mu se pridružiti u njegovom novom političkom angažmanu.

Tako da je sasvim izvjesno da će Konaković igrati još jednu političku utakmicu u oktobru. Čak ima dobre izglede da tu utakmicu odigra dobro, jer igra na domaćem terenu gdje će mu glavni protivnik biti njegova već bivša stranka koja će igrati sa vrlo lošom postavom.

Mnoge su prognoze da je SDA, bar što se Sarajeva tiće, već kapitulara i očekuje se njen izborni debakl. Mora da je Konaković već čuo takve prognoze i da se rukovodi takvim procjenama.

(TBT)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh