logo
bios

Komšić i Izetbegović postigli dogovor: Moratorij na daljnja imenovanja

Objavljeno prije 5 godina . u pet, dec 19th, 2014

Predsjednik Demokratske fronte  Željko Komšić rekao je nakon sastanka sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem da je dogovoreno da se uspostavi jedna vrsta moratorija na daljnja imenovanja, da će to biti ubačeno u sporazum o principima formiranja vlasti, dodavši da misli na FBiH i na kantone.

Po njegovim riječima, pozvat će se i HDZ da se tome priključi, “izradit će se neki kriterij kada je riječ o daljnjim imenovanjima, prije svega na ministarske pozicije, rukovodne pozicije”.

– Ali ključna je stvar da se stane s tim imenovanjima, da se ono što zakon nalaže sada, ljudi kojima su istekli mandati, da se postavljaju umjesto njih samo oni koji će privremeno obavljati tu dužnost, kao v.d., a da nakon što vlade budu formirane, svaka vlada napravi procjenu, prije svega stručnog kadra koji joj treba – kazao je Komšić novinarima.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić istaknuo je u srijedu u izjavi za Agenciju Fena da su u ovoj stranci informirani i o navodima da je u određenim institucijama u KS i na drugim mjestima nastavljeno zapošljavanje u javnom sektoru, iako su se ove dvije stranke opredijelile da će zapošljavanje biti vršeno samo u situacijama nečijeg odlaska u penziju da bi bilo nastavljeno funkcioniranje tih institucija.

– Razlozi koji su im preneseni od naših kantonalnih organa nisu bili dovoljni, ali kroz razgovore Izetbegovića i Komšića očekujem da će te nejasnoće biti riješene. U ovome ne vidim ništa previše dramatično. S kolegama iz DF-a dosad smo imali dosta dobre odnose, ali i krizne situacije koje smo uspješno riješili – naglasio je Zukić.

| Fena

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh