logo
bios

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika …

Objavljeno prije 9 mjeseci . u uto, jan 23rd, 2018

Odluku su donijeli predsjedavajući komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža – memorijalni kompleks Muzej “25. Maj” u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Komisije donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da Turbe Sefer-paše Alikadića sa mezarjem u selu Kamenica (zaseok Odžak, općina Ilijaš), Lokalitet Vile Božić u Gradu Banja Luka i Javna česma Careve vode na Palama ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Komisija je odlučila i da pokrene postupak izmjena i dopuna odluka za kulturni pejzaž Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice u Bihaću, graditeljsku cjelinu “Memorijalni kompleks Šušnjar” u Sanskom Mostu, mjesto i ostatke graditeljske cjeline “Sinan-begove džamije” u Čajniču; i historijsku građevinu “Vila Emericha Pascola” u Banjoj Luci.

Sjednici Komisije prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, predstavnica ambasade Francuske i predstavnica Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Klix
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh