logo
bios

Koalicija HDZ-SDA-SNSD?

Objavljeno prije 8 mjeseci . u uto, okt 9th, 2018

Neviđena kriza ili brzo formiranje koalicije HDZ BiH-SDA-SNSD? Sudeći prema porukama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ova stranka je spremna za nastavak saradnje sa HDZ BiH.

“Ima da se formira vlast, i ja bih preporučio gospodinu Čoviću da uđe u tu vlast, da predstavlja hrvatski narod, onoliko koliko je uzeo, koliko je osvojio, ostalo će da predstavljaju druge stranke. Dobiće proporcionalno onoliko koliko je dobio u Parlamentu. Ništa više od toga”, rekao je Izetbegović.

Manje direktan, predsjednik HDZ-a BIH poručuje da će sa Bošnjacima nastaviti zajednički raditi.

“Ova naša potpora je bila toliko dominantna unutar hrvatskog glasačkog tijela, ona će uveliko preći 80% podrške hrvatskog glasačkog tijela, to nam onda daje za pravo da zajedno sa našim prijateljima Bošnjacima promišljamo svoju budućnost, i da li je to moguće na ovakav način”, poruka je Dragana Čovića.

Sličan omjer snaga bio je i na prošlim izborima. Kao i 2014., i juče građani su najveće povjerenje u RS dali SNSD-u. Nakon prošlih izbora, iako su vođeni pregovori u vlast nije ušao SNSD već koalicija okupljena oko Saveza za promjene. Ovaj put, Dodik poručuje, najveće stranke treba da formiraju vlast.

“Principijelno, oni koji dobiju većinu u svom narodu, bi trebali da uđu u vlast i da se na taj način, osjećamo na taj način-odgovornijim za poslove koje tamo budemo radili”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ukoliko vodeće stranke postignu dogovor SNSD-u će biti potreban koalicioni partner. Prema do sada poznatim rezultatima u Parlament BiH ulaze DNS i SP, ali i trenutno vladajući SDS, te PDP. Ni SDA i HDZ ne bi mogli sami formirati vlast, a u slučaju dogovora izbor će biti između SDP, DF, SBB, PDA, HDZ 1990, A-SDA, Naše stranke, a moguće i Nezavisni bloka koji su prešli cenzus.

“Ono što vam ja mogu garantovati, a mislim da smo to i dokazali, nećemo praviti nikakve matematičke koalicije, da će nam biti u interesu samo projekti koji mogu donijeti interes BiH i njenim građanima”, rekao je Željko Komšić, lider DF-a.

“SBB će biti vrlo precizna, vrlo konstruktivna opozicija, i mislim da ćemo dati značajan doprinos razvoju političkog života BiH”, kazao je Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Formiranje vlasti na državnom nivou, bar što se tiče FBiH, po pravilu je uslovljeno je formiranjem koalicije u Parlamentu FBiH, što je sudeći prema dosadašnjim rezultatima izbora, teško bez dogovora SDA-HDZ-BiH.

N1

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh