logo
bios

Kakanj domaćin centralne manifestacije povodom Svjetskog dana dijabetesa

Objavljeno prije 3 sedmice . u uto, nov 12th, 2019

Kakanj domaćin centralne manifestacije povodom Svjetskog dana dijabetesa

Savez udruženja dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona nizom aktivnosti obilježit će 14. novembar, Svjetski dan dijabetesa. Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2019. godinu je “Porodica i dijabetes”, kao i prošle godine, čime se želi podići svijest o uticaju koji dijabetes ima na cijelu porodicu te promovisati uloga porodice u samozbrinjavanju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa bit će upriličeno u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), a uz pomoć Ministarstva zdravstva ZDK, Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZO), prijatelja i sponzora.Centralna manifestacija ove godine će se održati u Kaknju.

U svim općinama će se organizirati besplatno mjerenje šećera u krvi, zdravstveni stručnjaci će odgovarati na pitanja građana vezana za dijabetes, a planirani su i sadržaji za djecu. INZ je osigurao 4.000 trakica za mjerenje šećera koje su distribuisane svim općinskim organizacijama.

Centralna manifestacija počinje u 09,30 u Tržnom centru REAL Kakanj prigodnim obraćanjima domaćina i gostiju, nakon čega slijedi besplatno mjerenje šećera u krvi koje će trajati sve do 14,00 sati.

Istovremeno, program će biti upriličen i u JU KSC Kakanj. Psiholog Esmir Brodlija u 11,00 sati održat će radionicu za djecu, a planirana je i podjela prigodnih darova. Potom će biti organizovano besplatno mjerenje minerala i vitamina u organizmu te predavanje o temi “Šećerna bolest i vid”, koje će održati prim.dr. Amela Žiga-Lagumdžija. U sklopu predavanja u KSC-u bit će prikazan i kratki promotivni film “Život ispod duge”.

U 19,00 sati u Domu penzionera Zenica održat će se javna tribina o nastanku, znakovima, liječenju i životu sa dijabetesom koju organizuje Rotary klub Zenica u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara ZDK. Na tribini će se obratiti Harun Imamović, predsjednik Rotary kluba Zenica, Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara ZDK i predsjednik Udruženja dijabetičara grada Zenica te prof.dr. Larisa Gavran, specijalistica opće medicine iz Zenice.

Savez udruženja dijabetičara ZDK

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh