logo
bios

Javno pismo podrške Aliju Lafciogluu i drugima čiju deportaciju iz naše zemlje traži turski predsjednik Erdogan

Objavljeno prije 4 mjeseca . u sri, jul 10th, 2019
Naš je stav da je vlast BiH dužna da poštuje prava i slobode profesora Lafcioglua i ostalih čije izručenje traže vlasti Turske te zahtijevamo od naših pravosudnih institucija da ne posustaju pod stranim pritiscima

Tokom sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je da bosanskohercegovačke vlasti izruče sve turske državljane koje njegove vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom “Feto”, čiji je osnivač Fetullah Gulen, objavljuje BHT. Tokom prošlog mjeseca iz Turske je našim vlastima dostavljen spisak turskih državljana čiju deportaciju ta zemlja zahtijeva, a koji žive u Bosni i Hercegovini s dozvolom stalnog boravka.

Među 10 osoba čiju deportaciju iz Bosne i Hercegovine zahtijeva Turska, nalazi se 8 profesora, a jedan od njih je i Ali Lafcioglu.

Profesor Lafcioglu je protekle dvije decenije proveo radeći kao nastavnik matematike, a njegovi brojni učenici su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na svjetskim olimpijadama znanja i donijenili u našu zemlju veliki broj medalja. Danas oni rade širom svijeta u vrhunskim naučnim ustanovama i firmama. Njegov rad u kampovima znanja i njegovo zalaganje za rad sa nadarenom djecom je ostavilo značajne tragove u bosanskohercegovačkoj omladini i dalo mladim ljudima izvanredne alate da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na svjetskoj sceni.

Naš je stav da je vlast BiH dužna da poštuje prava i slobode profesora Lafcioglua i ostalih čije izručenje traže vlasti Turske te zahtijevamo od naših pravosudnih institucija da ne posustaju pod stranim pritiscima i da se drže zakona svoje države i osiguraju ovim ljudima osnovnu bezbjednost.

Gradsko vijeće grada Sarajeva na inzistiranje tadašnjeg gradonačelnika Ive Komšića je već ranije posustajalo, dodjeljivanjem pa oduzimanjem Plakete Grada Sarajeva profesoru Lafciogluu. Osim toga, Federalno ministarstvo uskraćivalo je njegovim bivšim učenicima priznanja samo zato što su pohađali Bosna Sema institucije.

Sad je došlo na red da se Ali zajedno s još devet ljudi deportira u Tursku, gdje su stotine kulturnih i intelektualnih radnika i novinara već u zatvorima. Dvojica članova Predsjedništva (Milorad Dodik i Šefik Džaferović) pokazali su visoku razinu razumijevanja prema Erdoganovim željama, ispunjavanjem kojih bi se Bosna i Hercegovina dovela u situaciju da bude tužena i da eventulno izgubi na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, dok treći član (Željko Komšić) – nije imao komentara.

Nadamo se da se uspostavljeni model popuštanja pod pritiskom ipak neće prenijeti na najviši nivo institucija BiH i da će ova država zaštiti pomenute osobe i tako pokazati da se radi o suverenoj državi koja prema međunarodnoj pravnoj regulativi ima obvezu da štiti ljudska prava i slobode.

*Adisa Bolić, osvajačica dviju medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi

Admir Beširević, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu

Adnan Fehratbegović, mr., dipl. ing. el.

Adnan Kreho, predstavnik BiH na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2014. u Cape Townu

Amer Tikveša, književnik

Belma Alispahić, master student na Uppsala Univerzitetu

Džurejdž Crnkić, nastavnik u International Primary School Sarajevo

Edis Hodžić, poduzetnik iz Istanbula

Ena Kukić, arhitektica

Enver Kazaz, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Franjo Šarčević, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu

Harun Šiljak, Trinity College, Dublin

Imer Muhović, Institut de Ciències del Mar, Barcelona

Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu

Jasmin Hasanović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Lejla Čamdžić, profesionalni istraživač za organizovani kriminal i korupciju, OSF Berlin/New York

Nedim Klipo, arhitekt

Salem Malikić, Simon Fraser University, Vancouver, Canada

Selver Pepić, ETH Zurich, doktorant na Institutu za nauku i tehnologiju (Austrija)

Pozivamo univerzitetske i druge javne i kulturne radnike da svojim potpisom daju podršku, a političare da pokažu minimum poštovanja prema svojoj zemlji. Možete se javiti putem jedne od sljedećih mejl adresa: [email protected][email protected]

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh