logo
bios

Jacques Attali – Siva emininencija francuske politike zarađuje milijune na nevladinim udrugama

Objavljeno prije 5 mjeseci . u uto, mar 12th, 2019
Jacques Attali, poznat kao siva eminencija francuske politike još od vremena Mitterranda i po svom ultra europejstvu, prema vlastitom priznanju supermason i čovjek koji je otkrio Macrona, prezentirajući ga predsjedniku Hollandeu kojem je postao savjetnik, otac je izjave koja najbolje opisuje elitistički sentiment: “Što misle europski plebejci? Da smo euro stvorili za njihovu sreću?”

Manje je poznata druga izjava slavnog ekonomista, profesora, financijera i dugogodišnjeg  pouzdanog savjetnika svih čelnika Elizejske palače.

“U svom obliku je egoizam pametniji od altruizma”, rekao je Jacques Attali, koji je u posljednje vrijeme poznat po vezama s nevladinim organizacijama i financiranju ilegalnih imigracija.

Filantropija, ta humana navika koja izgleda kao zaraza najuspješnijih ljudi, nije poštedjela ni Jacquesa Attalija, koji je 1998. godine osnovao neprofitnu udrugu Planet Finance.

Naravno, ime odmah izdaje da je humanitarni cilj ove organizacije koja djeluje u 60 zemalja trebao biti davanje financijskih usluga i savjeta, točnije mikrofinanciranja raznih nevladinih udruga.

Međutim, udruga se našla u središtu skandala zbog “ropskog” tretmana rezerviranog za pripravnike koji su imali prvoklasne zahtjeve, nakon čega tvrtka mijenja ime i postaje Positive Planet, pozivajući se na pozitivnost ekonomskog modela kojeg promiče.

Među njenim deklariranim ciljevima su “ekonomska, socijalna i ekološka uključivost u svijetu na održiv i pravedan način”. Kako? Omogućiti najsiromašnijim zemljama pristup financijskim uslugama.

Njegova je misija zapravo borba protiv siromaštva kroz razvoj mikrofinanciranja.

Da bi se to postiglo, koristi osam specijaliziranih jedinica, uključujući i agenciju za procjenu mikrofinanciranja. Organizacija je toliko učinkovita da je, prema Global Journalu, 2013. godine dobila nagradu kao 80. najbolja nevladina organizacija na svijetu. Iste godine ostvarila je promet od 2 551 000  eura.

Ovo korporativno tijelo uključuje važna imena iz politike i ekonomije. Od Jacquesa Delorsa do ministra vanjskih poslova Omana, preko partnera konzultantskih giganata kao što su Ernst & Young i Bain, do predsjednika tvrtke Microsoft International.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, suosnivač ove po strukturi razgranate nevladine organizacije je Bengalac Muhammad Yunus, otac modernog mikrokreditiranja.

Zahvaljujući potpori istaknutih aktera, kao što su Clintonovi i Bill Gates i uz potporu same Svjetske banke, početkom osamdesetih je osnovao Grameen banku u Bangladešu, financijsku instituciju koja je odobravala novac najsiromašnijima, nesposobnima za pristupiti kreditu.

Kao što je već utvrđeno u studiji provedenoj u Kambodži, u kojoj se analiziraju učestalost i modaliteti emigracije stanovništva, došlo je do izravne korelacije između ekspanzije mikrokredita i povećanja migracijskih tokova prema inozemstvu, jer su se odobreni krediti na kraju pretvorili u poticaj za iseljavanje lokalnog stanovništva.

Bangladeš je zemlja podrijetla oko desetine migranata koji svake godine dolaze u Italiju, više od 10 000 samo u 2017.

I upravo je tamo procvjetao posao takozvanih “migracijskih kredita”, zajmova za financiranje putovanja migranata, kojima upravlja Bangladeški odbor za ruralni razvoj (BRAC), lider u tom sektoru i najveća nevladina organizacija u svijetu, koja također posluje u Aziji i Africi.

Vrlo plodna kombinacija nevladinih organizacija, ilegalnih migracija i financija, ali Pandorina kutija još uvijek mora biti potpuno otvorena i onda dolaze nevjerojatna iznenađenja.

Svi smo se, barem jednom, zapitali tko financira skupa putovanja smrti, koja, između tisuću avantura i nepoznatog mjesta iskrcavanja, tisuće očajnih ljudi guraju na improvizirane čamce? Odgovor je jednostavan, ali ga nitko ne smije objaviti: sustav mikrokreditiranja koji financira očajnike i njihov put u Europu ili smrt.

Nešto od svega možete pročitati u knjizi “Doseljenici mjera štednje – Afrika, neoliberalizam i masovne migracije”, ali je malo vjerojatno da je djelo Ilarie Bifarini, iako je trenutno nedostupna na Amazonu i nema prijevoda s izvornika.

U međuvremenu, Jacques Attali, siva eminencija francuske politike i tvorac Emmanuela Macrona zarađuje milijune na nevladinim organizacijama i ilegalnim migrantima.

 Knjiga Ilarie Bifarini "Doseljenici mjera štednje - Afrika, neoliberalizam i masovne migracije"

FOTO – Knjiga Ilarie Bifarini “Doseljenici mjera štednje – Afrika, neoliberalizam i masovne migracije”


NERMIN N. – Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh