logo
bios

Ipak odgoda – Britanci do daljnjega ostaju u EU?

Objavljeno prije 5 mjeseci . u pet, mar 22nd, 2019
Čini se da cirkus s Brexitom neće imati epilog 29. ožujka, datum koji je određen za raskid svih državno-pravnih sveza s ostalim zemljama članicama Europske unije.

Naime, prije dva dana je britanska premijerka Theresa May zatražila od Bruxellesa odgodu izlaska Velike Britanije iz EU do 30. lipnja 2019. godine.
Britanska premijerka je uputila pismo predsjedniku EU koji je izvijestio Donalda Tuska da Brexit namjerava provesti za tri mjeseca u skladu s postignutim sporazumom o izlasku kojeg je Jean-Claude Juncker s Theresom May zaključio 11. ožujka.

May je naglasila da ne namjerava pitati Europsku uniju za još jednu odgodu. Istovremeno, govoreći u parlamentu zemlje, premijerka Velike Britanije se usredotočila na činjenicu da želi izbjeći sudjelovanje Ujedinjenog Kraljevstva na izborima za Europski parlament u svibnju.

U međuvremenu, kako prenosi Financial Times, Jean-Claude Juncker je već upozorio May na zahtjev za produljenjem valjanosti Brexita nakon 23. svibnja, jer  treba izbjeći pravne probleme povezane s europskim parlamentarnim izborima.

FT navodi da postoji razlog za sumnju da “pravni problemi” nisu glavni razlog, jer se očekuje da će euroskeptici na predstojećem glasanju ostvariti rezultate bez presedana, a sudjelovanje Velike Britanije ravnotežu može nagnuti u pogrešnom smjeru.

Theresa May vjeruje da će produženje Brexita na duže razdoblje dovesti do njezine ostavke.

FT je sažeo prve rezultate Therese May. Ona je natjerala zagovornike drugog referenduma da zatraže od nje da objavi svoj posao, a pristalice mekog Brexita žele pronaći alternativno rješenje.

Zagovornici Brexita u zemlji su ogorčeni što Velika Britanija neće napustiti EU krajem sljedećeg tjedna, kao što je bilo obećano. U međuvremenu, EU je već jasno stavila do znanja kako će biti protiv produljenja procesa do 30. lipnja. Mediji o tome već pišu, navodeći anonimne izvore u vodstvu EU.

Produženje članka 50. do 30. lipnja bit će zakonski i politički teško provesti. Glavne opcije za čelnike EU su odgoditi Brexit do 23. svibnja ili barem do kraja 2019.”, piše Financial Times.

U isto vrijeme, kratkoročna odgoda  Brexita je možda najbolja od svih nepoželjnih opcija, iako će produžiti neizvjesnost i povećati potencijalne troškove za biznis, zaključuje FT.

Međutim, danas je Juncker poručio da će se, ako britanski parlament sljedećeg tjedna ne prihvati sporazum o dogovorenim uvjetima za izlazak zemlje iz Europske unije, morati održati izvanredni sastanak šefova država EU posvećen toj temi.

“Trebat će nam drugi sastanak Vijeća EU sljedećeg tjedna, ako se ne odobri sporazum o razdvajanju”, kazao je Juncker.
Ranije je slično mišljenje izrazio i luksemburški premijer Xavier Bettel.

“Ako britanski parlament ne izglasa i ne podupre prijedlog premijerke Therese May o Brexitu, morat ćemo se ponovno sastati”, kazao je Bettel novinarima, što znači da će se na tom sastanku šefova država EU tražiti da daju pristanak za odgodu Brexita.

Kao što smo ranije pisali, ovaj je proces dogovoren na višoj razini i  cilj mu je da se Europa i Britanci umore od priče izlasku Velike Britanije iz Europske unije do te mjere da će im biti potpuno svejedno kada se raspiše drugi referendum o istom pitanju, na kojem u ovom trenutku veće šanse za pobjedu imaju zagovornici ostanka Ujedinjenog kraljevstva u EU.

Perverzna demokracija – George Soros i odgoda Brexita do novog referenduma


NERMIN N. – Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh