logo
bios

I Rukometni savez BiH dobija Komitet za normalizaciju?

Objavljeno prije 11 mjeseci . u uto, jul 24th, 2018

Kako je potvrđeno za Oslobođenje, doći će do formiranja komiteta za spas, po uzoru na dešavanja u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH

Budućnost rukometa u Bosni i Hercegovini odavno je pod znakom pitanja. Najtrofejniji sport naše zemlje proživljava najgore dane u svojoj historiji, a pokušaj održavanja vanredne skupštine u subotu (21. juli), koji je propao, nakon kojeg su čelnici Rukometnog saveza BiH podnijeli ostavke, samo je još jedan korak unazad.

Potvrda

Vanredna skupština imala je samo jednu tačku dnevnog reda, a to je preseljenje sjedišta RSBiH u Istočno Sarajevo i to zbog registracije u Poreznoj upravi Republike Srpske.

Taj pokušaj nije uspio, a sjednici nisu prisustvovali delegati iz Republike Srpske, koji su na kraju optuženi da sabotiraju rad RSBiH. To je daleko od istine, jer se ne zna ko je legalni predstavnik RSRS-a u RSBiH. Tačnije, novo rukovodstvo RSRS-a nije još dobilo pravosnažnu odluku iz Suda u Banjoj Luci o potvrdi legalnosti. Čelnici RSRS-a su predlagali odgađanje skupštine, kao i održavanje sastanaka čelnika entitetskih saveza, ali rukovodstvo RSBiH se doslovno oglušilo na ove tvrdnje, te je sazvalo skupštinu na kojoj su očekivali stare predstavnike RSRS-a. No, oni se nisu pojavili, a kada je novi UO RSRS-a poslao imena novih delegata, taj spisak je odbijen.

RSBiH je sada u totalnoj blokadi, a kako su obustavljene sve aktivnosti Saveza (registracija igrača, usvajanje propozicija, pripreme za novu sezonu ženske i muške Premijer lige), tako su klubovi odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i učinit će sve da šampionat počne na vrijeme (sredinom septembra).

Klubovi su već jednom pokušali da spase brod koji tone, ali su istjerani sa sjednice Upravnog odbora RSBiH.

Prema saznanjima Oslobođenja, u planu je formiranje tzv. komiteta za spas, a činiti će ga čelnici klubova Premijer lige BiH.

– Ne želimo da propadne sav naš trud, niti ćemo dozvoliti da se ugasi najtrofejniji sport u BiH. Situacija nije dobra, ali mi ćemo sada učiniti sve da što prije registrujemo Udruženje ligaša, koje bi preuzelo vođenje Premijer lige, do trenutka dok se ne normalizuje stanje u RSBiH i dok se Savez registruje kako treba, kaže za Oslobođenje Vladimir Branković, direktor Borca, koji dodaje i da će klubovi napraviti plan reorganizacije RSBiH.

– Institucije nam moraju pomoći. Mi ćemo sa našim prijedlogom otići u Ministarstvo pravde i u Ministarstvo civilnih poslova BiH, ali sam siguran da nećemo dozvoliti da rukomet u BiH nestane, istakao je Branković.

Adnan Delić, prvi čovjek RK Bosna Visoko, kaže da je ovakav rasplet događaja očekivan.

– Ovaj cirkus se nastavio i sve je ovo očekivano. S obzirom na sve što smo imali priliku da čujemo i vidimo od čelnika RSBiH, ništa od ovog nije iznenađujuće. Meni je samo žao što nisu ranije podnijeli ostavke, kad su to tražili klubovi, jer da su to ranije uradili, možda bi nam svima bilo lakše, ističe Delić, koji je na pomenutoj sjednici UO RSBiH, kojoj su prisutvovali predstavnici klubova, upozorio čelnike RSBiH da se ne mogu igrati sa zakonom.

Razne optužbe

– Dugo vremena je prošlo od sastanka na kojem sam upozorio da sve vrijeme svog mandata pokušavaju da prevare državu, da to neće uspjeti nikom i da će nanijeti štetu RSBiH, ne radi se tu samo u odnosu na poreznu upravu, nego i dugovima prema dobavljačima. Tada su me optužili da ih provociram, ali očigledno je da sam bio u pravu, rekao je Delić i na kraju dodao:

– Odlučili smo na neki način da preuzmemo stvari u svoje ruke, da što prije pokušamo nešto uraditi

sport1.ba

 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh