logo
bios

Hifa u Zenici otvorila najsavremenije terminale goriva na Balkanu

Objavljeno prije 10 mjeseci . u čet, okt 11th, 2018

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara, od čega su četiri nadzemna rezervoara i 12 podzemnih.

Terminali zauzimaju površinu 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2. Sastoji se od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) separatora, objekata za protupožarnu zaštitu i slobodnih površina s prilaznim saobraćajnicama (drumskim i željezničkim).

“Logistički posmatrano, punjenje terminala vršit će se isključivo vozovima, što podrazumijeva doprinos razvoju željezničkog saobraćaja u BiH, tj. otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH i Željeznicama RS”, kazao je Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oila.

Ovo je jedan od najsavremenijih terminala tečnih goriva na Balkanu, a svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Hifa Oila, Zeničko-dobojskog kantona te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kompanija Hifa Oil je u ovoj godini otvorila tri bezinske pumpe, za 20 dana se otvara nova u Podgorici, a vjerovatno će otvoriti još jednu do kraja godine, kazao je generalni direktor Hifa Oila Izudin Ahmetlić.

“Znali smo da je ovo mega projekt koji prevazilazi naše potrebe, ali mali da zadovolji potrebe BiH. Govoriti o terminalu kada je zaustavljena isporuka iz Ploča, kada rafinerija u Brodu ima određene poteškoće, moramo biti sigurni s ovakvim projektima. Želimo pomoći energetskoj stabilnosti i sigurnosti, jer ovakav projekt bar malo ulijeva povjerenje”, kazao je Ahmetlić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao kako je ovim terminalom osigurana stabilnost osiguravanja goriva.

“Angažovanje željeznice i svih ostalih usluga doprinijet će njihovoj stabilnosti, a ovaj način razvoja doprinosi i tome da Zeničko-dobojski kanton ostaje lider u izvozu”, dodao je Galijašević.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je ovo dokaz da su kompanije u BiH kapacitirane da realiziraju najzahtjevnije projekte.

“S ovog mjesta će se tečna goriva izvoziti na prostor Zapadnog Balkana. On je zbog toga važan i poruka koju šaljemo je da su reforme dale ozbiljne rezultate. Svi vitalni ekonomski parametri su nam u porastu, a to je rezultat reformi koje se provode i koje moramo nastavljati provoditi koliko god teške i bolne bile”, izjavio je Zvizdić koji je potom s Kenanom Ahmetlićem, izvršnim direktorom i članom uprave Hifa Oil, presjekao svečanu vrpcu i terminale proglasio otvorenim.

Osim otvorenja terminala, danas je potpisan i ugovor o zastupništvu između kompanija Nursan Turska i Hifa Oil koji su potpisali Kenan Ahmetlić i vlasnik Nursana Ahmet Toprakkale.

Nakon svečanog djela ceremonije upriličen je obilazak terminala koji će već danas i zvanično opslužiti svoje prve korisnike.

Klix
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh