logo
bios

Godišnjica smrti Alije Sirotanovića

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, maj 13th, 2018

Alija Sirotanović

Umro je u 76. godini, 13. maja 1990. godine, u siromaštvu.

Prije tačno 28 godine, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara, Alija Sirotanović. Rodom je bio iz Trtorića kod Breze u tadašnjoj SR Bosni i Hercegovini.

Na savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika Breza  i kopačima, koje je održano u julu 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Alekseja Stahanova. Prijedlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan, 24. jula 1949. godine, počela sa obaranjem rekorda.

Sirotanović je postao junak socijalizma nakon što je tog 24. jula 1949. oborio svjetski rekord u kopanju ugljena, iskopavši 152 tone u osam sati rada, što je bolje od prijašnjeg rekordera Stahanova za 50 tona.

Jama u kojoj je rekord srušen prozvana je Rov vojvode Putnika, a navodno je skromni Sirotanović od druga Tita zatražio samo veću lopatu, koja je napravljena samo za njega i nazvana “sirotanovićka”.

 

Tako je postao simbolom radničke klase, a odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada , te je dobio nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja. Jedna mala ulica na periferiji Breze nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista

1987. godine dobio je najveće moguće priznanje: Njegov lik pojavio se na novčanici od 20.000 dinara, a njegovo ime nosi i ulica u selu Trtorići.

 

 

Urbana legenda kaže da je poljski film “Čovjek od mramora” Andrzeja Wajde inspiriran upravo njime, a osim lopate, od Tite je navodno zatražio samo Zastavu 750, popularnog “Fiću”.

“Srce, ruke i lopata” je pjesma koju mu je posvetila grupa Zabranjeno pušenje.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh