logo
bios

Giganti pali prije privatizacije

Objavljeno prije 6 mjeseci . u pet, apr 20th, 2018

Vlada Federacije planira ove godine privatizaciju državnog udjela u četiri velika preduzeća: Energopetrolu, Energoinvestu, Aluminiju i Sarajevo-osiguranju. 

Nažalost, zbog posljednjih dešavanja u nekim od tih kompanija, odnosno na samom tržištu, cijena će vjerovatno biti znatno manja nego da je privatizacija obavljena prije godinu ili više, piše BiznisInfo.

Energopetrol – obezvrijeđene dionice

Vlada Federacija je držala 22,12 posto vlasništva u Energopetrolu do početka ove godine, kada većinski vlasnik, hrvatska INA, provodi proces dokapitalizacije. Uprava Energopetrola je emitovala, a INA kupila 10.480.000 novih dionica za 131 milion KM, i ime povećala svoj udio u kompaniji.

Dakle, iako se broj Vladinih dionica nije mijenjao, s obzirom na rast ukupnog broj dionica, udio Vlade je spao sa 22,12 na 7,61 posto.

Dakle, Vlada će na prodaju moći ponuditi tek 7,61 posto dionica kompanije što će umanjiti cijenu paketa dionica.

Energoinvest – veliki gubitaš

Kompanija Energoinvest Sarajevo objavila je jučer finansijski izvještaj za 2017. godinu iz kojeg se vidi pad poslovnih prihoda za 12,6 miliona KM u odnosu na 2016.

Osim toga, firma je lani ostvarila neto gubitak od oko 10 miliona maraka. Samo godinu ranije, Energoinvest je imao kakvu takvu dobit od 163 hiljade maraka.

Dakle, investitorima će biti ponuđen paket dionica kompanije koja je gubitaš i to će umanjiti njenu vrijednost.

Iz ove kompanije ranije su optuživali vlast da im ne pomaže, s obzirom da Energoinvest nema nijedan veliki projekt u BiH.

Udio državnog kapitala u Energoinvestu je 67 posto.

Sarajevo-osiguranje – gubitak liderske pozicije

Sarajevo-osiguranje nije imalo većih poremećaja u poslovanju, ali nije izdržalo utrku s konkurencijom, pa je izgubilo lidersku poziciju na tržištu koju je držalo niz godina.

Prema posljednji podacima za prvi kvartal ove godine, dvije privatne osiguravajuće kuće imaju uvjerljivu prednost na Sarajevo-osiguranjem kada je riječ o visini premije.

Gubitak liderske pozicije svakako umanjuje i cijenu paketa dionica koji ima Vlada FBiH, a koji iznosi 45,5 posto ukupnog kapitala.

 

Biznisinfo

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh