logo
bios

Facebook zastupa sistem globalnog digitalnog apartheida?

Objavljeno prije 9 mjeseci . u pet, feb 22nd, 2019

Da li smo svjedoci pomaka prema globalnoj cenzuri interneta? Konkretno, da li vidimo postepeni pokušaj da se Rusija i njeni mediji isključe iz normalnog slobodnog protoka međunarodnih komunikacija?

Neka vrsta globalnog apartheid sistema u kojem su nacije ekskomunicirane iz internetskog kontakta sa ostatkom svijeta?

Koncept se može činiti nečuvenom, nemogućom idejom. Zamislite, recimo, analogiju međunarodnog vazduhoplovnog sistema koji kontroliraju pojedine nacije, isključujući druge da mogu letjeti civilnim avionima na bilo koju destinaciju.

Zamislite, recimo, staromodne telefonske globalne mreže koje su zamračene za određene zemlje.

Čini se da je čitava predstava o velikim dijelovima svijeta koja se postavljaju izvan granica transporta i komunikacija za određene nacije na prvi pogled nezamisliva u smislu kršenja internacionalizma.

Ipak, da li već vidimo ovaj nečastan razvoj u toku? Globalni sistem transakcija finansijskog bankarstva kojim dominiraju SAD već se podređuje političkoj odlučnosti Vašingtona.

Rusija, Iran, Venecuela i druge nacije postepeno su isključene američkim političkim odlukama da provedu ono što bi definisali kao normalno vođenje finansijskog poslovanja pod rubrikom “ekonomskih sankcija”.

To je, dakle, samo jedna promena u koraku za isti proces blackballa od strane Vašingtona u oblasti globalnih komunikacija, posebno interneta.

Ove nedelje smo videli još jedan korak ka ovoj osudi situacije. Internet kompanija Facebook u vlasništvu SAD-a  odlučila je  da zabrani medijsku kompaniju povezanu s ruskom RT-novinskom mrežom.

Odluka je donesena na poleđini američkih novinskih medija koji tvrde da je ruski servis za vijesti bio “povezan sa Kremljem”. Prema tome, stotine internet stranica i milijuni građana koji su se pretplatili na ovu uslugu su prekinuli svoja sredstva komunikacije. Sve na politički utemeljenoj tvrdnji da su navedene službe nekako djelovale kako bi proširile “ruski uticaj”, koji se predrasudom smatra “lošim”.

Kada je svetska mreža ili internet, stvoren pre nekoliko decenija od strane britanskog naučnika, trebalo da bude globalni forum za sve ideje, diskusiju i razmenu. Dešava se da je većina interneta počela da se zasniva na zapadnim državama, prvenstveno SAD-u.Analogno međunarodnom finansijskom sistemu.

Facebook, platforma društvenih medija, tvrdi da vodi komunikaciju za dvije milijarde korisnika – ili skoro četvrtinu svjetske populacije. Da bi kompanija sa sjedištem u SAD-u donijela odluku da isključi svoju mrežu na dijelove ruske vijesti, to je veoma politički čin.Tim više što je odluka zasnovana na tvrdnjama američke novinske kompanije koja je podnela sumnjive pejorativne tvrdnje protiv ruske informativne mreže.

U pitanju je sloboda informisanja. To bi trebalo da bude temeljni princip demokratije i ljudskih prava. Kojim pravom ima američka internetska kompanija da utvrdi da se velike granice globalnog komunikacijskog sistema moraju ograničiti, ili riječju “cenzurirano”?

Postoji osnovana sumnja da je stvarni problem jednostavno to što američki politički sistem i američke medijske kompanije imaju politički problem koji se bavi vijestima i informacijama koje osporavaju njihov pogled na svijet, kao i stav da bi oni više voljeli da globalni građani pridržavaju. Mreža vesti koja je povezana sa RT-om zabranjena je ove nedelje Facebook-om i tvrdi da je zabrana bila motivisana zbog nedavnih kritičkih pogleda na pokušaje SAD da destabilizuje Venecuelu za promenu režima.

Kritika, sloboda govora i alternativna gledišta treba da budu stub svake demokratije. Ipak, čini se da je slučaj da je medijska služba obavljala svoju demokratsku funkciju, a zatim da je to učinila.

“Informativni rat” je termin koji najčešće navode američki i zapadni saveznici da opišu ruske medije. Stvarnost je da su SAD i njihovi saveznici desetljećima oduzeli informacijski rat usmjeren na vlastite građane da ih drže u stanju straha i paranoje protiv određenih vanjskih neprijatelja, kao što je Sovjetski Savez. To je bio Hladni rat. Čini se da se ništa nije promijenilo.

U otvorenom svijetu komunikacija, vijesti i informacija, svi građani, bez obzira na nacionalnost, trebali bi biti slobodni da sami odlučuju o tome što je tačno i pouzdano u smislu opisivanja svijeta oko sebe i glavnih događaja. Ona izdaje orvelovsku, nesigurnu prirodu takozvanih demokratskih zapadnih zemalja kada njihove samozvanične vlasti odluče da su njihovi građani skloni “ruskom uticaju”. Slučajno je da su ruske medijske organizacije kao što je RT dobro poštovane od strane međunarodne publike, uključujući i zapadne populacije, za pružanje kritične i precizne reportaže i analize.

Isključiti ruske medijske servise o tendencioznoj tvrdnji da su oni “Kremljska propaganda” znak je dubokog nepovjerenja među zapadnim vlastima prema vlastitom narodu i vlastitim političkim razlozima.

Rezultat? Zatvaranje interneta i nametanje zabrana ruskim informativnim mrežama koje rade u zapadnim državama. To je jednako osudno kao i zatvaranje avijacije ruskim avio-kompanijama ili bilo koje druge države za koju se smatra da je „parija“. To je jednako osudno kao i zatvaranje međunarodnih finansijskih sistema istim zemljama. Čekaj, to se već događa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je ove sedmice da je politička agenda američkih i savezničkih antiraskih ideologa da se na kraju odvoje Rusija od interneta. Možemo smatrati da je takav potez – uvreda međunarodnim komunikacijama i slobodi govora – u toku.

Ali takva zloupotreba moći može biti samo privremena. Čovečanstvo će uvek naći način da prevaziđe političko-tehnološke ograde. A kada se to dogodi, potencijalni tirani će biti ostavljeni bespomoćni i promatrani s prezirom. Ljudska sloboda je nešto što američke i zapadne institucije proglašavaju da hvale. Oni otkrivaju na teži način zbog svog potiskivanja upravo onoga što navodno podržavaju.

Globalne komunikacije, kao što je “demokratija”, retorička je himera u kojoj vladajuće klase Zapada nemaju pojma poštovanja u praksi. Svi njihovi napori u kontroli su samooptuživanje vlastitih lažnih pretenzija. Svijet se budi s kolektivnom sviješću i nema načina da se duh vrati u bocu. Neka sadašnje zapadne vlasti pokušaju cenzurirati sve što im se sviđa, jer se njihove samo-poražavajuće kontradikcije samo vraćaju u ujed.

EDITORIAL

strategic-culture.org

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh