logo
bios

Euro se ne može spasiti, ni Njemačka nije dovoljno bogata

Objavljeno prije 10 mjeseci . u sri, jun 13th, 2018
Nastupivši na tribini bavarskog ‘Ifo Instituta’, bivši grčki ministar financija i ‘guru’ ekonomskih antiglobalista s ljevice Yannis Varoufakis apelirao je na Njemačku da nije u obavezi sačuvati eurozonu po svaku cijenu.

– Njemačka ne mora i ne treba platiti da bi se spasila eurozona. Pokazalo se da ni Njemačka nije dovoljno bogata da bi spasila euro na dulji rok. Ideja o tome je ne samo pogrešna, nego i potencijalno opasna. Treba razlikovati strukturne probleme eurozone i pretjerane ambicije i revnost političke klase koja upravlja procesima – ustvrdio je Varoufakis, skrenuvši pozornost na aktualnu političku krizu u Italiji kao, smatra on, još jednu posljedicu krize eurozone.

Komentirajući političku krizu u Italiji Varoufakis je kazao kako su članice EU poput Italije opterećene dugom lišene mogućnosti devalvacije nacionalne valute kako bi se održala njihova međunarodna konkurentnost.

– Otuda su zemlje poput Italije osuđene na javnu potrošnju financiranu javnim dugom kako bi se održali životni standard građana i ekonomska aktivnost – smatra Varoufakis, podsjećajući kako je u Grčkoj smanjivanje javne potrošnje pod pritiskom javnog duga dovelo do snižavanja plaća od 40 posto s poznatim posljedicama.

Varoufakis smatra da bi raspad eurozone išao u korist perifernim članicama Europske unije koje u postojećim okolnostima ne mogu riješiti pitanje svojih dugova bez velikih socijalnih i političkih napetosti.

– Brutalni i ne uvijek uspješni pokušaji restrukturiranja dugova dovode do rasta populizma i antieuropskih opcija diljem Europe. Najavio sam to 2015., žao mi je što sam bio u pravu – upozorio je Varoufakis. Znakovito je naznačio i kako se grčka vlada u kojoj je sjedio u bitnome razlikuje od vlada drugih članica Europske unije koje se proziva kao antieuropske i one koje su protiv fiskalne i monetarne unije.

– Mi smo bili uvjereni Europljani, tvrdili smo i dokazivali da je eurozona greška koju treba ispraviti. Danas su na vlasti u Europi mnogi koje ne samo ne vjeruju u Europu, nego sve rade da se ona razjedini – dodao je.

Bivši ministar financija Grčke u vrijeme dužničke krize te članice EU, ubrojio je među članice Unije koje imaju slične probleme kao i Italija i Grčka, Španjolsku, Portugal i Irsku. Komentirajući izlaz koji je Irska pronašla postavši porezni raj u Uniji, Varoufakis je ustvrdio kako Irska pruža mogućnost američkim tvrtkama za ‘slobodno jahanje Europe’.

– Imate dvije Irske, to je podijeljeno društvo. Stara Irska živi kao i prije deset godina, nova se priključila na ‘off shore’ ekonomiju – zaključio je Varoufakis. Osvrnuvši se na trgovački rat koji je američki predsjednik Donald Trump najavio, a jednim dijelom već i sproveo, prema Europi, gost ‘Ifo Instituta’ izrazio je uvjerenje kako se u ocjeni Trumpa po ovom pitanju, olako podcjenjuju namjere američkog predsjednika.

Za razliku od nekih drugih ideja i poteza s kojim Trump neumjesno izlazi u međunarodne odnose, smatra Varoufakis, američki predsjednik se u trgovinu razumije i zna da na dulje staze ne može izgubiti u trgovinskom ratu s Njemačkom i Italijom koje ostvaruju znatan suficit u trgovini s SAD-om.

– Trump nije glup – dometnuo je Varoufakis na predavanju u bavarskom institutu koji je svojedobno savjetovao HDZ za pripremu ekonomskog programa stranke dok ju je vodio Tomislav Karamarko.

(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh