logo
bios

Enes Begović, estradni umjetnik

Objavljeno prije 5 godina . u sri, jun 5th, 2013

Enes Begović (rođen 1965. u Visokom) kao visočki gimnazijalac prošao je na audiciji za vokalnog solistu 1978. godine i od tada kreće aktivnije bavljenje muzikom, da bi u profesionalne vode stupio 1985. godine, snimanjem prvog albuma sa sarajevskim “Diskoton”-om. Potom dolazi snimanje ploče na kojoj se nalazi pjesma “SIROĆE”, a to je ustvari lična karta samih početaka, odakle karijera Enesa Begovića kreće vrtoglavo.

Ploča na kojoj se nalazi pjesma “BOSANAC”, koja je i danas jedan od najvećih hitova, prodata je u 500.000 primjeraka. U svojoj karijeri snimio je 14 albuma i 3 kompilacijska albuma, odpjevavši pri tome blizu 200 kompozicija.

Neki od najvećih hitove u njegovoj karijeri su pjesme “Siroče”, “Noćima nema kraja”, “Bosanac”, “Kaješ li se”, “Od života uzmi sve”, ” Oprosti joj, bože”, “Zelena rijeka”, “Oči boje badema” i mnoge druge.

Najveći uspjesi su solistički koncerti u Visokom, Tuzli i Sarajevu (Skenderija), zatim u Čikagu (CHICHAGO), Nju Jorku (NEW YORK), Pertu (MELBURN) i Sidneju (SYDNEY). 1989. godine proglašen za najveći talenat narodne muzike na prostorima bivše Yugoslavije. Zatim nagrada “Zlatna ruža mira”, četiri puta osvajao titulu pjevača godine u BiH.

Diskografija

“Još samo jednom sjeti se” (1985)
“Šta bih ja bez tebe” (1987)
“Bosanac” (1990)
“Noćima nema kraja” (1991)
“Noćna ptica” (1993)
“Noći pune ljubavi” (1995)
“Od života uzmi sve” (1997)
“Oprosti joj, bože” (1999)
“Samo jednom se živi” (2001)
“Da se napijem “(2002)
“Tako te volim” (2004)
“Oči boje badema” (2006)
“Za ljubav” (2008)
“Lijepa je” (2011)

www.magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh