logo
bios

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje: U BiH od 300.000 do 320.000 nezaposlenih

Objavljeno prije 5 godina . u pet, nov 28th, 2014

U Sarajevu je jučer održana Konferencija “Ciljevi i aktivnosti Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja ‘Horizont 2024′ i Ekonomsko-socijalna pozicija Bosne i Hercegovine”, s koje je poručeno da su potrebne značajne ekonomske reforme kako bi se u našoj zemlji smanjio broj nezaposlenih.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024″ Senad Tafro izjavio je da je jedan od ciljeva ove konferencije kreiranje zajedničkog ekonomskog prostora Bosne i Hercegovine te jačanje utjecaja civilnog društva uključenog u sektor socijalnog i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.

“Cilj konferencije je podrška kreiranju zajedničkog ekonomskog prostora Bosne i Hercegovine i regije, podrška socijalnim i ekonomskim kretanjima, kao i naučnim i stručnim aktivnostima koje su usmjerene ka socijalnim, ekonomskim i pravnim reformama na ovim područjima. Osim toga, cilj je kreiranje novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede i povećanje izvoza”, ističe Tafro.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Adnan Delić izjavio je da je snažnom i sveobuhvatnom reformom moguće povećati broj radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.

On je upozorio da bez jakog ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine i nužnih socijalnih reformi koje podrazumijevaju zakonske propise koji se odnose na smanjenje cijene rada po zaposlenom radniku i niz drugih izmjena zakonskih rješenja, Bosni i Hercegovini ne predstoji svijetla budućnost.

“Jednom jakom reformom koja će biti urađena na naučnoj osnovi može se doći u situaciju povećanja radnih mjesta i većeg zapošljavanja. Pretpostavlja se, a i neke statistike govore, da u ‘sivoj ekonomiji’ u Bosni i Hercegovini radi više od 200.000 ljudi. Stručnom analizom bi se moglo doći do prihvatljive cijene rada za poslodavce u Bosni i Hercegovini da bi ljudi u sivoj ekonomiji ušli u legalne tokove tržište rada”, rekao je Delić.

On je naveo kako nisu tačni navodi da u Bosni i Hercegovini ima 500.000 nezaposlenih. Ima ih, kako je rekao, najviše 320.000.

“Anketa o radnoj snazi, koja je jedina relevantna u svim zemljama Evropske unije i svim razvijenim zemljama, govori da u Bosni i Hercegovini ima 27,5 posto nezaposlenih, ustvari oko 300.000 do 320.000 ljudi. To govore Svjetska banka i ozbiljne međunarodne institucije. Siguran sam i odgovorno tvrdim da u Bosni i Hercegovini nema više od 320 hiljada nezaposlenih”, naglasio je Delić.

Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024″ formiralo je 17 nevladinih organizacija s područja cijele Bosne i Hercegovine, kako bi udruženo djelovali s vlastima na provođenju ekonomskih reformi.

www.magazinplus.eu – BHRT

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh