logo
bios

DF i GS: SDP je dio Čovićevog “Plana B”, a ponašanjem podsjećaju na boljševike

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, maj 27th, 2018

Saopćenje za javnost

Demokratska fronta i Građanski savez izrazili su žaljenje zbog toga što je, kako ističu u saopćenju, Socijaldemokratska partija (SDP) i svoju konvenciju i promociju kandidata iskoristila za napad na mogućnost zajedničkog nastupa lijevih i građanskih stranaka na općim izborima 2018. godine.

– Umjesto da se zajedno usmjerimo na osujećivanje paklenog plana Dragana Čovića i Milorada Dodika da gurnu Bosnu i Hercegovinu u proces disolucije, SDP je, po ko zna koji put, propustio divnu priliku da barem šuti. Umjesto toga, SDP u staljinističkom maniru udara packe i dijeli lekcije u potpuno deluzivnom uvjerenju da još ima ideološki monopol na ljevici. Njihovo ponašanje može se uporediti samo s ponašanjem boljševika tokom građanskog rata u Španiji. Svi znamo kako je to završilo – smatraju u DF-u i GS-u.

Oni ističu da su čelnici SDP-a danas, umjesto borbe za državu, izabrali ideološko discipliniranje, te da u izboru između države i partije biraju partiju.

– To je politika i logika koja je dovela do tzv. sporazuma za Mrakovice, koji je uveo asimetriju u položaju domova naroda u dva entiteta, tzv. sporazuma o vrijednosti glasa, te diskriminatornog Zakona o prebivalištu.

U DF-u i GS-u smatraju da izjava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, da ne poznaje nikakav “Plan B”, baca zloslutno svjetlo na tvrdoglavo i bezglavo ponašanje rukovodstva SDP-a.

– Poslije danas, nažalost, nema mjesta sumnji da ne samo da SDP ne živi u istoj realnosti u kojoj živi demokratska i građanska većina u Bosni i Hercegovini nego da je SDP sastavni dio “Plana B” – navode rukovodstva stranaka koje su odlučile koalirati na predstojećim izborima.

Demokratska fronta i Građanski savez pozvali su rukovodstvo SDP-a da razmisli o historijskim i potencijalno kataklizmičnim posljedicama njihovog ponašanja.

– Istovremeno želimo pozvati SDP da se konačno očituje o barem najozbiljnijim iz cijelog niza dokumentiranih navoda u medijima o najblaže rečeno malverzacijama nekih od najodgovornijih rukovodilaca u partiji. Naše najozbiljnije oružje u borbi protiv vlasti moraju biti čiste ruke i čist obraz. SDP u tom smislu ne može biti vjerodostojan sve dok šuti o šokantnim navodima o korupciji u svojim prvim redovima.

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh