logo
bios

Destrukcija obrazovanja pretvara BiH u neku vrstu kolonije

Objavljeno prije 7 mjeseci . u čet, jan 17th, 2019

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz za N1 je kazao da je temeljni cilj nacionalizma urušavanje obrazovanja, komentarišući aferu “Diplome”.

Šta je posljedica afere “Diplome”?

Vrlo jednostavno. Dejtonski sporazum je upropastio zemlju u cjelini, njenu strukturu i vrijednosti pa samim tim i obrazovanje, a onda su nacionalističke partije obrazovanje definirale kao svoj ideološki instrument. Unutar takve definicije obrazovanja otvorio se prostor za kriminal i korupciju. Obrazovanje nisu definisali kao prostor znanja, nego kao ideologiju, a nacionalističku ideologiju u pravilu prati kriminal. To je posljedica prve greške u poimanju obrazovanja od nacionalista“, kazao je Kazaz.

Kazaz smatra da je temeljni cilj nacionalizma urušavanje obrazovanja.

Urušiti obrazovanje je temeljni cilj nacionalizma, kako bi bio onemogućen proces stvaranja kritičkog mišljenja i kako bi omogućili proizvodnju podobnih kadrova. Cilj je stvoriti upravljačku elitu i podaničku masu koja će jedinu sudbinu vidjeti u stajalištu elite. Destrukcija obrazovanja pretvara BiH u neku vrstu nove kolonije. Ja se zgrozim kada čujem da imamo jeftinu radnu snagu, sami sebe percepiramo kao neku vrstu periferije koja daje svoje roblje neo-liberalnom kapitalizmu“, smatra Kazaz.

Dodao je da je nacionalizam ostvario sve ciljeve glede etničkih struktura u BiH.

Moglo bi se reći da je nacionalizam ostvario sve svoje ciljeve kada su u pitanju tri etničke strukture u BiH, samo mu je preostalo da dovrši rat u političkom polju. Dugoročno gledajući mi ćemo se kretati u tom smjeru“.

Izvor: N1

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh