logo
bios

David Stannard: “Hitler je za SAD bio mala maca”

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sub, okt 6th, 2018

Američki povjesničar David Stannard smatra da su Indijanci preživeli „najduži holokaust u povijesti čovječanstva“

Međutim, teško da će Washington priznati genocid. Još uvijek se Amerikanci nisu ispričali ni za Hirošimu i Nagasaki

 

Na današnji dan 1946. godine, u SAD-u je formirana federalna komisija za proučavanje uvjeta života Indijanaca. U Americi još uvijek postoje nesuglasice: da li su Indijanci žrtve genocida?

Američki povjesničar David Stannard tvrdi: „Hitler je mala maca u usporedbi sa ’osvajačima Amerike‘. Što sve ne uče djecu u američkim školama: za vrijeme holokausta američkih Indijanaca, koji se još naziva „petstogodišnji rat“ i „najduži holokaust u povijesti čovječanstva“ ubijeno je između 95 i 114 miliona domorodaca sadašnje teritorije SAD-a i Kanade“.

To je bio namjerni genocid. Provodili su ga britanski kolonizatori i američki doseljenici. Zajedničkim snagama.

U Bostonu je 1722. godine objavljena deklaracija kojom se objavljuje rat Indijancima. Za skalp domorodaca SAD je davao od 15 do 100 funti. Postoje svedočanstva da su kolonizatori koristili i biološko oružje — poklanjali su plemenima odeću zaraženu boginjama. Ta metoda je kasnije koristila i američka vojska. Uz to su Indijance i namjerno opijali alkoholom.

Ovdje se namjerno ne dotičem teme ruskog osvajanja Dalekog istoka i Sibira, jer ona uopće ne liči na američku realnost. Međutim, navest ću jedan interesantan detalj. Koliko je poznato, mnogi starosjedioci Sibira i sjeverne Rusije u organizmu nemaju enzim koji probavlja alkohol.

Oni se brzo napijaju i od toga umiru. Kako je na to reagirala carska Rusija, „tamnica naroda“, kako ju je nazvao Kistin, a zatim to razvio Lenjin? Neka se napijaju? Ne. Izašao je zakon kojim se zabranjuje prodaja alkohola istočno i sjeverno od Bajkala. Toliko o „tamnici“.

Još nešto, Nijemci u baltičkim državama se nisu mogli naviknuti da žive i organiziraju normalni dijalog sa lokalnim stanovništvom, britanske vlasti i kolonizatori također nisu mogli izgraditi prihvatljive odnose sa Indijancima. Samo politika sile, samo oganj i mač. Da su Rusi iole ličili na njih, u Sibiru ne bi ostao niti jedan starosjedilački narod. A tamo ih je više od četrdeset!

Američke vlasti su 1825. godine usvojile Doktrinu otvorenosti na osnovu koje je pravo na zemlju dobio onaj kolonizator koji ju je i „otkrio“.

Indijanci su na toj zemlji, koja im je i pripadala, mogli samo živjeti, ali su izgubili pravo svojine nad njom. Godine 1830. bio je donijet zakon o preseljenju Indijanaca, a 1867. – o rezervaciji.

Uz to je masovno korištena sterilizacija indijanskih žena u reproduktivnom uzrastu. Mislite da je to bilo davno? Ne. Američki novinari su sedamdesetih godina prošlog stoljeća iskopali da je, na primjer, u Oklahomi sterilizacija bila masovna.

Sve to podsjeća na rasnu politiku nacističke Njemačke. Tamo su također postepeno i zakonito ljude koji nisu bili arijevskog porijekla smatrali ljudima desete sorte. Skalpove, istina, nisu uzimali. Zato su imali koncentracijske logore i plinske komore.

Američki pisac i povjesničar John Tolland u knjizi „Adolf Hitler“ o koncentracijskim logorima piše: „Hitlerova koncepcija koncentracijskih logora umnogome može zahvaliti njegovom znanju engleskog jezika i američke povijesti. On se oduševljavao logorima za Indijance na Divljem zapadu, a često je u svom bliskom okruženju hvalio efikasnost istrebljenja starosjedilačkog stanovništva Amerike“.

Naravno, u SAD-u većina eksperata i politikologa sa nezadovoljstvom u glasu osporava Stannarda i Tollanda.

Govore, između ostalog, da Stannard nema nikakve statističke podatke, da ne pravi razliku između nasilne smrti i smrti od bolesti. Rudolf Romel, profesor Sveučlišta na Havajima, procjenjuje da je za čitavo vrijeme kolonizacije u genocidu stradalo između 2 i 15 miliona Indijanaca, a ne nevjerojatnih 95 miliona.

Međutim, i Romelove podatke kritiziraju. Zašto? Zato što „točni“ američki povjesničari i potpuno demokratska javnost, s jedne strane, ne poriču da su Europljani i kolonizatori donijeli smrt, represiju i stradanja stanovništvu Amerike. Međutim, oni uporno negiraju da je to bio genocid.

Što je to onda bilo?

(sputniknews.com)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh