logo
bios

Da li je ekonomija BiH talac stranih banaka?

Objavljeno prije 2 mjeseca . u sri, mar 13th, 2019

Potaknuti istupom Milorada Dodika na Ekonomskom forumu u Sarajevu 26. februara u kojem je istakao da treba redefinisati poslovanje bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini, mediji u Republici Srpskoj proteklih dana bavili su se pitanjem da li je ekonomija BiH talac stranih banaka, izvještava Indikator.ba. 

Mediji su citirali navode iz Centralne banke BiH da su na tržištu Bosne i Hercegovine u 2018. godini poslovale 23 banke, od čega tek šest banaka u većinskom domaćem privatnom vlasništvu, i jedna u većinskom državnom vlasništvu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je na skupu u Sarajevu da je BiH zatvoreno međunarodno finansijsko tržište, a stranim bankama omogućeno da godišnje iznose enormnu zaradu u svoje matične zemlje. 

Gostujući u emisiji “Srpska danas” Radio televizije Republike Srpske Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, obrazložio je ovu temu kazavši kako bi bilo dobro da ima više domaćih banaka, ali kako su strane banke odigrale važnu ulogu donoseći know-how i kapital, te da su zaslužne da je BiH relativno lako podnijela ekonomski krizu koja se pojavila 2008. godine. 

– I Bosna i Hercegovina i Republika Srpska dio su jedne šire priče ne samo u regionu, nego generalno gledano svih slabo razvijenih zemalja. Odmah nakon nesretnog rata i tranzicije koja ni do danas nije do kraja završena, neki od prvih invstitora bile su banke. Domaće banke su na neki način, često i nefer i bez neke potrebe, zatvorene, njihovo mjesto su zauzele strane banke i u tom smislu naš finansijski sektor se ne razlikuje od ostalih bankarskih tržišta u okruženju. Ono što je mana takvog sistema jeste da se dobit ostvarena na našem tržištu iznosi i koristi od te akumulacije imaju građani tih zamalja odakle su domicilne banke. Ipak, treba reći da je dolaskom stranih banaka stvorena finansijska stabilnost, doneseni su standardi i mi možemo reći da sve ovo vrijeme imamo dosta stabilan bankarski sektor, čak i u vrijeme krize, kada su i u svijetu i u Evropi mnoge banke imale problema. Možemo reći da smo mi relativno bezbolno prošli kroz tu fazu i u tom smislu dolazak stranih banaka je bio pozitivan, jer jednostavno imale su know-how, kapital i uspješno smo prošli kroz tu fazu, kazao je Grabovac. 

Na pitanje može li se smatrati greškom što su domaće banke prodate stranim bankama, Grabovac je kazao da bi u svakom slučaju bilo dobro da bar jedan dio bankarskog sektora bude u domaćem vlasništvu. 

-Imamo jednu domaću banku koja je najveća na tržištu (Nova banka. op. priređivača), i to nije loše iz jednostavnog razloga jer domaća banka ima i neke druge interese, a ne samo profit u kratkom roku, mada to naravno jeste glavni cilj. Prednost domaće banke jeste što će vrlo rijetko doći do naglog odliva kapitala, odliva sredstava ili da neka banka ugasi svoje poslovanje, što kod stranih banaka nije rijedak slučaj… 

Indikator

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh