logo
bios

Član grupe Pravda za Davida osuđen zbog protesta u Banjoj Luci

Objavljeno prije 7 dana . u pet, jan 11th, 2019


EKSPRESNA ODLUKA

Osnovni sud u Banjoj Luci osudio je člana grupe Pravda za Davida Aleksandra Gluvića na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 250 KM zbog prekršaja tokom protesta 30. decembra u Banjoj Luci.Gluvić je bio priveden i pušten je iz pritvora s još nekoliko članova 20 minuta prije Nove godine.

Kako se navodi u presudi, on je proglašen krivim jer se 30. decembra, nakon održanog skupa sa jednim dijelom građana se oko 23 sati vratio na trg gdje su uzvikivali parole “Pravda za Davida”, “Ko je ubio Davida”, “Ubice, ubice” i slično. Također, kriv je jer se oglušio na poziv policije da se raziđu jer je skup nenajavljen. 

Nakon što nisu reagovali, izdato je upozorenje da se potisnu s trga. Gluvić je negirao da je vikao i galamio.

“Mi ćemo naše kazne platiti ili odležati, ali ljudi koji su povrijeđeni to neće moći. Momku kojeg je na zemlji udarao inspektor, slomljena su dva rebra i jučer je zadržan u bolnici zbog pojave unutrašnjeg krvarenja. Radi se o čovjeku koji mi se prije dvije godine javio zbog akcije darivanja krvi, a 22. marta u želji da pomogne u potrazi za tada nestalim Davidom. Svjesni da ćemo saginjanjem glave postati isti kao i oni pred kojima bismo se sagnuli, odbijamo da to učinimo i zbog toga plaćamo cijenu”, napisao je Gluvić nakon presude.

Gluvić je također dužan platiti 150 KM sudskih troškova.

Podsjetimo, riječ o protestima koji su održani 30. decembra na Trgu Krajine kada je bio zakazan koncert Harisa Džinovića, za koji se danima ranije znalo da neće biti održan. Policija je dobila naredbu da otjera građane sa Trga i tada je došlo do okršaja. Više osoba je povrijeđeno, a Davor Dragičević se od tada vodi kao nestao i za njim je raspisana potraga.

Klix

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh