logo
bios

Bosanski brdski konj ima osobine drevnih pasmina

Objavljeno prije 10 mjeseci . u čet, dec 7th, 2017

UZBUDLJIVE VIJESTI O BOSANKOM BRDSKOM KONJU

Naučno istraživanje bosanskog brdskog konja otkrilo je potencijalne veze sa konjem dalekih predaka.

Tim istraživača i naučnika iz Holandije i Australije boravio je na ergeli Planido u Sloveniji kako bi izvršio određena istraživanja vezana za bosanskog brdskog konja. Istraživački tim trenutno istražuje osobine za koje se vjeruje da se još uvijek nalaze ili su se nalazile u rodu Equus, kao što su kod pasmina Pšewalski, Holandski Konik i Yonaguni Pony, te kod Magaraca i Zebri koji također spadaju u rod Equus (istraživačka grupa do sada).

Prije nego što su stigli u Sloveniju na ergelu ”Planido”, istraživački tim izvršio je poređenje 10 pasmina konja (kontrolna grupa) sa navedenom istraživačkom grupom. Zatim je istraživačku grupu upoređivao sa bosanskim brdskim konjima.

Već u početnoj fazi istraživanja naučnici su pokazali veliko uzbuđenje na fenotipskim prezentacijama prilikom ispitivanja uginule i preko 20 godine stare kobile bosanskog brdskog konja. Karakteristike ove kobile, kao i karakteristike drugih 9 konja ove pasmine posmatranih na ergeli „Planido“ otkrile su sličnosti sa onim otkrivenim u istraživačkoj grupi.

Kod ukupno 6 pastuha i 4 kobile bosanskog brdskog konja istraživači su ispitivali dužinu rudimentalne kosti upoređujući je sa holandskim Konikom. Kako su rezultati kod bosanskog brdskog konja bili u istom domenu kao kod istraživačke grupe, a što je značajno različito od kontrolne grupe domaćih konja, ove osobine uskoro će objaviti naučni tim i potencijalno će pokazati da bosanski brdski konj vodi porijeklo od drevnih pasmina.

Kao ugrožena pasmina sa samo nešto više od 150 konja u ergelskom-selektivnom uzgoju koji su još preostali u svijetu, najvažnije je da se bosanski brdski konj sačuva kako bi se zaštitile ove moguće drevne karakteristike. Ovaj novi i jednostavno primjenjeni fenotipski kriterijumi selekcije mogu biti od koristi i za program uzgoja tako da se ograniči bilo kakvo dalje smanjenje broja jedinki ove pasmine.

Često se kaže da cijenimo rijetkost i jedinstvenost prekasno. Neka to ne bude slučaj sa pasminom koja je u prošlosti služila čovječanstvu tako dobro i koja je stoički podnosila nevolje svake vrste.

Prema riječima Antona Dolinšeka predsjednika međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, ovo je vrlo značajno otkriće koje potvrđuje da napori koje činimo u očuvanju ove pasmine imaju svoje opravdanje jer se radi o osobinama koje posjeduju drevne izvorne pasmine, pa se nadamo da će istraživanja biti nastavljena.

Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja

Anton Dolinšek,

predsjednik Udruženja

U ime ”Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja”:

BhDOCumentary naučno-popularni internet magazin

 

***

O Međunarodnom udruženju uzgajivača bosanskog brdskog konja

Udruženje je priznata uzgojna organizacija, koja je nosioc uzgojnog programa za pasminu bosanskog brdskog konja. Osnovna i najznačajnija uloga je povezivanje uzgajivača bosanskih brdskih konja, realizacija uzgojnog programa, izdavanje zootehničkih dokumenata i vođenje matične (rodovne) knjige za čistopasminskog bosanskog brdskog konja. Uzgajivači koji žele da se učlane u Udruženje potpisuju pristupnu izjavu da će svoje životinje uzgajati u skladu sa uzgojnim programom za bosanskog brdskog konja i imaju pravo na korištenje određenih pogodnosti kod sprovođenja uzgojnog programa, izdavanju zootehničkih dokumenata i sl.

Pravila, zahtjeve i obaveze za uzgajivače koji žele upisati svoje čistopasminske bosanske brdske konje u matičnu (rodovnu) knjigu bosanskog brdskog konja, koju vodi Udruženje određene su i opisane u Rules and Requirements of pure breed Bosnian Mountain horses in the International Bosnian Mountains horse Stud book (IBMHSB).

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh