logo
bios

Bilal Zukan – Dječak nestvarnog glasa

Objavljeno prije 5 mjeseci . u uto, jan 8th, 2019
Bilalov otac Abdurahman: Svojim nastupima nam je još kao dijete materijalno pomagao

Snimili su mnoge ilahije na tekstove Džemaludina Latića i drugih poznatih tekstopisaca, te gostovali na festivalima od Turske do Amerike

Nakon što je jedan od najpopularnijih kantautora muslimanske duhovne muzike na svijetu Mahir Zein (Maher Zain) na svojoj Facebook stranici objavio video izvedbe mladog Bosanca Bilala Zukana, ovome dječaku pristiglo je mnoštvo ponuda za gostovanja ali i snimanja novih ilahija.

Tim povodom kontaktirali smo Bilalovog oca Abdurahmana koji nam je ispričao kako je Bilal odrastao uz ovu muziku, te s kim je sve sarađivao i šta su mu planovi za dalje.

– Poslije te objave Mahira Zeina javljali su nam se mnogi sa riječima pohvale. Čak nas je iz Omana kontaktirao jedan od njihovih najboljih učača ilahija Abdullah El Magribi (Al Maghribi) koji je Bilalu ponudio tekst ilahije na arapskom jeziku predlažući mu da je odmah snimi – kaže za Avaz.ba Bilalov otac Abdurahman.

Pošto je Abdurahman imam te se i sam još od mladosti bavi učenjem ilahija, svoju je ljubav prema ovoj muzici prenio i na Bilala.

– Dok bi se vozili autom Bilal je još kao mali uvijek tražio da na radiju prebacim na stanicu koja pušta ilahije. Kasnije kada je počeo i sam pjevušiti, već se vidjelo da ima nevjerovatan glas i talenat. Epilog svega je da smo kasnije zahvaljujući njemu obišli mnoge gradove Evrope, Amerike, Turske… – nastavlja svoju priču Bilalov otac Abdurahman.

Bilal je solista u horu, odnosno kulturno umjetničkom udruženju “Ak-saray” iz Kaknja koje je osnovano 2007. godine sa ciljem njegovanja tradicije, očuvanja i promocije duhovne pjesme ilahije i kaside. Njegov osnivač Abdurahman Zukan nije ni slutio da će dolaskom Bilala na scenu ovaj hor doživjeti pravu ekspanziju. Snimili su mnoge ilahije na tekstove Džemaludina Latića i drugih poznatih tekstopisaca, te gostovali na festivalima od Turske do Amerike.

– Bilal nam je svojim nastupima još kao dijete mnogo pomogao čak i u materijalnom smislu i to je veliki ponos za mene. Njegov san je da snima ilahije na jednom još većem, svjetskom nivou, kao što to rade Mahir Zein i Mesut Kurtiš (Kurtish) i da usavrši i samo učenje Kur'ana na takvom nivou. To nije daleko od mogućeg, jer kada te podrži neko poput Zeina koji ima čitav tim ljudi oko sebe koji ga prate to je onda zaista velika stvar jer on Bilalov video nije objavio slučajno – rekao je za naš portal Abdurahman Zukan. 

Avaz

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh