logo
bios

BiH i Srbija potpisale protokol o uklanjaju barijera u međusobnoj trgovini

Objavljeno prije 11 mjeseci . u pet, dec 15th, 2017

Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između Bosne i Hercegovine i Srbije rezultat je zajedničkog rada institucija Bosne i Hercegovine i Srbije na iznalaženju rješenja za otklanjanje barijera u međusobnoj trgovini, gdje je kroz ekspertski rad u proteklom periodu postignut ogroman napredak.

“Nakon dva sastanka koja su radne grupe održala, otklonjeno je sedam od ukupno trinaest barijera. Dvije će biti uklonjene do kraja januara i ostaju nam još četiri kojima ćemo se baviti naredne godine”, rekao je Ljajić.

Barijere koje je potrebno ukloniti su izvoz piva iz Srbije u BiH, granični prijelazi Ljubovija-Bratunac i Vardište-Kotroman na kojima su zabilježene velike gužve, potencijalni tretman u javnim nabavkama koji se odnosi na različitu primjenu propisa koji su u skladu s CEFTA sporazumom i uvoz dizel vozila u Srbiju.

“Uradili smo ogroman posao i ovaj model saradnje je primjer dobre pakse. Za kratko vrijeme smo uspjeli riješiti veliki broj barijera koje smo imali u trgovini, a sve u cilju stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora”, rekao je Ljajić ističući da je robna razmjena između Srbije i BiH ove godine veća za 200 miliona eura.

Između ostalog je dogovoren i zajednički monitoring svaka tri mjeseca, tokom kojeg će ministri dviju zemalja razgovarati o eventualnim barijerama.

Da je učinjen značajan korak na unapređenju trgovinskih i ekonomskih veza između Srbije i BiH istakao je i minitar Šarović.

“Srbija je, zajedno s Njemačkom, najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH. Ove mjere imaju za cilj poboljšanje naše saradnje, mi imamo potencijala za takvo nešto. Uvjeren sam da će uklanjanjem barijera uštede osjetiti budžeti i privrednici, a istovremeno će to doprinijeti razmjeni između dviju zemalja”, rekao je Šarović.

Klix
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh