logo
bios

BH Konzorcij zahtijeva od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH poštivanje zakona

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, feb 10th, 2019

BH KONZORCIJ PROIZVOĐAČA POLICIJSKE I VOJNE OPREME

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SARAJEVO 10. FEBRUAR 2019. GODINE

BH Konzorcij zahtijeva od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH poštivanje zakona

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, koji okuplja 9 kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine, traži od Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, poštivanje i provođenje zakona, te zaustavljanje pogodovanja uvoznim kompanijama, a sve na štetu domaće privrede.
Naime, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pokrenula je aktivnosti na usvajanju Pravilnika o izgledu uniforme policijskih službenika, kojim bi se doslovno “nacrtala” uvozna i patentno zaštićena uniforma “5.11”, čime bi se prekršio Zakon o policijskim službenicima BiH.
Pomenuti Zakon, koji se odnosi i na Direkciju, odredbom iz člana 5. stav 3. jasno propisuje kako je Vijeće ministara BiH jedino nadležno za donošenje propisa o izgledu policijske uniforme policijskih službenika u policijskim agencijama BiH. Stoga je potpuno neshvatljivo da Direkcija svjesno ide ka kršenju propisa, kojim bi se potpuno onemogućila bilo kakva konkurencija u postupku javnih nabavki, što bi dovelo do neminovnog zatvaranja domaćih pogona i gašenja velikog broja radnih mjesta, a budžet BiH oštetio po više
osnova.
Već duže vremena unutar Vijeća ministara BiH traje pokušaj usvajanja identičnog Pravilnika o izgledu policijske uniforme kojim se nastoji favorizirati jedan inostrani proizvođač policijskih uniformi i opreme, odnosno kompanija koja vrši njihov uvoz u BiH. Ovakva nastojanja u direktnoj su suprotnosti Zakonu o javnim nabavkama BiH, o čemu je BH Konzorcij u više navrata upozoravao nadležne i informisao širu javnost.
Uniforma proizvođača “5.11” i svi njeni dijelovi, kao i materijal od kojeg se izrađuju su patentno zaštićeni što znači da drugi proizvođači nemaju pravo da ih proizvode, ne mogu doći do njih i nuditi ih na tržištu. Kako bismo to i dokazali, kontaktirali smo kompaniju “5.11” koja proizvodi ovu uniformu, sa upitom da kopiramo izgled njihovih proizvoda, a na šta nas spornim Pravilnicima pokušavaju prisiliti. Dobili smo jasan odgovor da ta kompanija štiti svoje intelektualno vlasništvo od kopija, te da će poduzeti sve pravne korake protiv svih prekršitelja.
Članice BH Konzorcija ni u kom slučaju ne traže bilo kakav povlašten položaj, niti bilo kakvo snižavanje kriterija kvaliteta koji se propisuje ili želi propisati u vezi sa policijskim uniformama.
Mi samo želimo imati pravo da učestvujemo u procesu javnih nabavki ovakvih proizvoda u vlastitoj državi, jer bi sve drugo bilo nezakonito i neprihvatljivo.
Zbog svega navedenog, BH Konzorcij traži od direktora Vilića održavanje zajedničkog sastanka na kojem bi se razgovaralo o ovoj problematici i iznašao način da se ispoštuju zakonske odredbe, uz osiguranje najkvalitetnijeg mogućeg rješenja za pripadnike Direkcije. Ujedno pozivamo i Vijeće ministara BiH da konačno uvaži opravdane zahtjeve domaćih privrednika i ne dozvoli svjesno i sračunato kršenje zakona, koje očito za cilj ima ličnu korist pojedinaca.


BH KONZORCIJ PROIZVOĐAČA POLICIJSKE I VOJNE OPREME

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh