logo
bios

Berlin islamistima u Idlibu poslao 50 milijuna eura “pomoći”

Objavljeno prije 5 mjeseci . u ned, nov 4th, 2018

Samo tri dana nakon summita čelnika Turske, Rusije, Njemačke i Francuske, održanog u Istanbulu 27. listopada, na kojem su predsjednici Erdogan, Putin i Macron kancelarka Merkel potvrdili svoje stavove o potrebi rješavanja aktualnih problema kroz pregovore i prestanak neprijateljstava, ali i načinu kako osigurati povratak sirijskih izbjeglica u domovinu i obnovi zemlje, njemački list Tagesspiegel otkriva da je vlada iz Berlina u područja koja kontroliraju islamisti u Idlibu poslao 50 milijuna eura “pomoći”.

Ovaj korak njemačke vlade je prilično neobjašnjiv, obzirom da Emmanuel Macron i Angela Merkel 27. listopada u Istanbulu nisu jasno rekli hoće li izravno sudjelovati u legitimnim i legalnim humanitarnim i rehabilitacijskim programima na teritoriju kojeg kontrolira sirijska vlada, što se može tumačiti i kao nevoljkost Francuske i Njemačke da u ovom ratu priznaju pobjedu vladinih snaga.

Naime, kancelarka Merkel i predsjednik Macron su najavili samo nejasne namjere da se pomogne narodu Sirije da prevlada posljedice rata, te da je za njih primaran proces političkog dogovora koji će odrediti budućnost Sirije i buduće ustavne promjene.

Samo tri dana nakon summita u Istanbulu njemački list Tagesspiegel otkriva kako njemačka vlada financijski podupire militante u sirijskom Idlibu i da je to potez koji bi mogao izazvati Rusiju, ali i Tursku, koja ne želi strana uplitanja u Idlib i želi kontrolirati islamističke milicije za borbu protiv Kurda.

Autor članka Hannes Heiene otkriva kako je savezna vlada militantima u Idlibu poslala milijune eura.

Islamistički militanti trenutno primaju 37,5 milijuna eura od strane Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, te Društva za međunarodnu suradnju i iz Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj. Osim toga, 11,3 milijuna eura im dolazi od ostalih donatora, koji preko njemačkih vlasti kao posrednika novac iz Europske unije u Ildib. To znači da je samo Njemačka u terorističku enklavu u Idlibu ukupno poslala gotovo 49 milijuna eura. Još 17 milijuna eura je u Idlib poslano iz ostatka EU.

Slanje financijske “pomoći” je potvrdio državni tajnik Walter Lindner na zahtjev zastupnice Bundestaga Evrim Sommer iz stranke Die Linke, koja je vijest potvrdila za Tagesspiegel.

Hannes Heine piše kako je ova “pomoć” eksplozivna jer može izazvati najmanje dvije vlade. Prvo, Rusiju, koja podupire središnju vladu Bashara Al-Assada, koji  želi osloboditi Idlib, a druga je Turska koja želi apsolutnu kontrolu nad islamističkim milicijama u Idlibu.

Savezna vlada tvrdi kako pomaže civilima, a ne naoružanim skupinama, ali zastupnica Bundestaga Evrim Sommer tvrdi kako Berlin ne želi predočiti precizan popis primatelja.

“Vlada to ne želi pojasniti, jer se partnerima s kojima je Merkel govorila, Rusiji i Turskoj, to možda ne bi svidjelo”, rekla je Evrim Sommer.

 

NERMIN N.

Tagesspiegel

Ključni detalji summita o Siriji u Istanbulu

 

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh