logo
bios

Banke dominiraju finansijama na Zapadnom Balkanu

Objavljeno prije 4 mjeseca . u pon, apr 15th, 2019

Veća diverzifikacija finansijskih sistema može stvoriti mogućnosti za poboljšanje pristupa finansijama na Zapadnom Balkanu, savjetuje Svjetska banka. 

Na Zapadnom Balkanu, bankarski bilansi čine oko 85% imovine finansijskog sektora, znatno više nego što je to u eurozoni, gdje je udio 45 posto, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju. 

Penzioni fondovi, investicioni fondovi, lizing, faktoring i tržišta kapitala su nerazvijeni u svih šest zemalja. Četiri od šest imaju berze-Albanija i Kosovo ne-ali vrijednost trgovine je mala. 

Malo je kompanija koje su listirane i nema sekundarne likvidnosti tržišta. Prosječno tržišna kapitalizacija u odnosu na BDP u regionu je oko 33 posto (48 posto u EU) a državni vrijednosni papiri u odnosu na BDP oko 22%, u poređenju sa 159% u EU. 

Uprkos visokoj likvidnosti bankarskih sistema na Zapadnom Balkanu, privatni sektor ne koristi nevladina tržišta obveznica za svoje finansijske potrebe. 
Inicijalne javne ponude (IPO) su rijetke; godine 2018. u Srbiji je održan prvi IPO od 1940. godine. 

Finansijska tržišta su od ključnog značaja za finansiranje s ciljem povećanja investicija i, u konačnici, ekonomskog rasta. 
Širi spektar finansijskih instrumenata bi zadovoljio potrebe domaćinstava i preduzeća, navodi Svjetska banka.

Indikator

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh