logo
bios

Bankari pripremaju “bijelu knjigu” za vlasti u BiH

Objavljeno prije 4 mjeseca . u čet, apr 25th, 2019

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pripremilo je tzv. bijelu knjigu u kojoj će vlastima ukazati na probleme sa kojima se banke susreću, ali i ponuditi rješenja za njihovo prevazilaženje, izvještava Indikator.ba. 

“Bijela knjiga” će, kako je na Jahorina ekonomskom forumu u sklopu panela “Inovacije u finansijskom sektoru” kazao predsjednik Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić, ugledati svjetlo dana do 30. juna, kada će biti predstavljena i široj javnosti. 

– Ono što je opteretilo bankarski sektor u proteklih nekoliko godina mi smo pokušali sa nivou Udruženja i Upravnog odbora Udruženja banaka da publikujemo kroz tzv. bijelu knjigu gdje smo sumirali sve probleme sa kojima smo se susreli u radu i ponudili rješenja, kazao je Mekinjić. 

“Bijela knjiga” se bavi temama poput naplate potraživanja, tretmana obavezne rezerve (CBBiH je propisala uredbu da se od 1. maja 2019. godine primjenjuje negativna kamatna stopa na sredstva preko obavezne rezerve od – 0,4 posto, što je dvostruko uvećanje u odnosu na sadašnji period), zakona o porezu na dobit i njegovog izračuna, unutrašnjeg platnog prometa, tj regulisanja jedinstvenog platnog naloga, deviznog poslovanja i problema digitalnog potpisa koji još nije uveden i koji koči proces digitalizacije bankarskog sektora u BiH, otpisa potraživanja, zaštite ličnih podataka (GDPR), kao i obaveza koje proističu iz FATCA (usaglašenost poslovanja banaka sa američkim Zakonom o poreznoj usklađenosti inostranih računa). 

Iako banke ostvaruju rekordne profite, Mekinjić je kazao kako postoje brojni izazovi. 

– Banke u oba entiteta bilježe blagi pad prihoda, što je nama dodatni faktor da razmotrimo na koji način dalje unaprijediti poslovanje ali i zaštititi se rizika koji nas čekaju, kazao je Makinjić. 

Prošlu godinu, kako je kazao, obilježila je primjena Basela III, međunarodnih računovodstvenih standarda i međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja, posebno IFRS 9 koji je stupio na snagu 1.1.2018. godine i koji je značajno uticao na rad banaka i njihove bilanse. Tu su i zakoni o bankama koji su donijeli prednosti, ali i nedostatke. 

– Banke su povodom uočenih nedostataka preduzele određene inicijative za promjenu zakonskih propisa na nivou ministarstava koja su nadležna za oblast finansija, dodao je Mekinjić. 

Prema njegovom mišljenju, ono što u perspektivi može da zaprijeti jeste porast pasivnih kamatnih stopa, što se sigurno očekuje u narednom periodu. 

– Kako ostvariti zaradu banaka u momentu kada kamatne stope padaju, kada se potencijalno očekuje rast pasivnih kamatnih stopa, kada ćemo dijeliti transakcije sa tehnološkim kompanijama (primjena PSD2 direktive), kada Centralna banka podiže dio kamatne stope. Ne žalimo se kao bankari, ali moraćemo dobro voditi računa o svim ovim aspektima u narednom periodu, naglasio je, između ostalog, Mekinjić. 

B. SIMIĆ

Indikator

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh