logo
bios

Da se Juga ponovo ujedini, imala bi 21 milion stanovnika, i bila bi na 53. mjesto najsnažnijih ekonomija

Objavljeno prije 6 mjeseci . u ned, dec 2nd, 2018
AUSTRIJSKI MAGAZIN O ‘DOBROJ STAROJ JUGOSLAVIJI’: Da se Juga ponovo ujedini, imala bi 21 milion stanovnika, i bila bi na 53. mjesto najsnažnijih ekonomijaBDP nanovo spojene zemlje bio bi vrlo velik, procijenjen na oko 191,4 milijarde američkih dolara, što bi Jugoslaviju svrstalo na 53. mjesto najsnažnijih ekonomija

 

Austrijski magazin Kosmo objavio je, povodom minulog 29. 11., nekadašnjeg Dana Republike, analizu kako bi Jugoslavija izgledala da se njeni narodi i narodnosti ponovno ujedine.

Sudeći po njihovoj analizi, to i ne bi bilo tako loše. Magazin tako u uvodu članka čiji je nadnaslov “Dobra stara Juga”, kaže kako se mnogi pitaju kako bi nekadašnja Jugoslavija, da ponovno postoji, izgledala u današnjim političkim prilikama. Kažu kako bi sa 21 milion stanovnika (za slučaj da bi Kosovo također bilo dio “Nove Jugoslavije), zemlja bila jedna od deset najvećih u Evropu, tačnije osma najveća po broju stanovnika. Ipak, to bi i dalje bilo dva miliona stanovnika manje nego što je SFRJ imala 1991. kad se raspala.

Najviše bi, 35 posto, bilo Srba, zatim 20 posto Hrvata, 11 posto Albanaca, 9 posto Bošnjaka, osam postoo Slovenaca, šest posto Makedonaca, jedan posto Crnogoraca te deset posto svih ostalih nacionalnosti. Prosječna godišnja plaća bila bi 16.291 euro, odnosno više od 1.350 eura mjesečno.

To bi posebno godilo, piše Magazin, Kosovarima, stanovnicima BiH, Srbima,  Makedoncima i Crnogorcima. Primjerice, prosječna mjesećna plaća u Makedoniji danas je 400 eura, a analiza Kozma pokazuje da bi u obnovlenoj Jugi iznosila više od 1.350 eura. BDP nanovo spojene zemlje bio bi vrlo velik, procijenjen na oko 191,4 milijarde američkih dolara, što bi Jugoslaviju svrstalo na 53. mjesto najsnažnijih ekonomija na svijetu.

Kosmo citira američkog politologa Phila Butlera koji je uvjeren kako bi Jugoslavija kao država imala veću ulogu za pregovaračkim stolom u EU i svijetu nego danas. Bila bi jedna od centralnih država Evrope zbog koje bi ovoliki utjecaj EU bio nemoguć, pa Butler smatra kako su sile Zapada namjerno promovirale ideju raspada kako bi ojačale vlastite interese.

Da se sportaši ponovno takmiče pod jugoslavenskom zastavom, zemlja bi, tvrdi časopis, bila među top 5 najvećih sportskih velesila na svijetu. Dominirala bi nogometom, košarkom, vaterpolom i rukometom.

A evo i kratkog video-objašnjenja kako bi to izgledalo:

Slobodna Bosna
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh