logo
bios

Anita Ekberg – 11.01.2015. umrla najljepša žena 20. vijeka

Objavljeno prije 1 sedmica . u čet, jan 10th, 2019

Za ovom glumicom uzdisao je cijeli svet!

11.01.2015. godine

Legendarna švedska glumica Anita Ekberg, model i seks simbol pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, najpoznatija kao Silvija iz Felinijevog “Slatkog života” preminula je u 83. godini.

Rođena je 1931. godine u Malmou kao šesto od osmoro dece. U svojim tinejdžerskim godinama, radila je kao manekenka, a 1950. se prijavila na takmičenje Mis Malmoa, a zatim i za Mis Švedske koji je osvojila. Poslije te pobjede otišla je u SAD da se takmiči za titulu Mis Universe, uprkos tome što nije govorila engleski.

Tamo je upoznala značajne ljude, a kao starleta u studiju Universal imala je lekcije u drami, dikciji, plesu, jahanju i mačevanju. Nakon što se 50-tih pojavila u nekoliko trač časopisa, konačno joj je uspjelo i u filmskoj industriji. Glumila je u filmovima sa Džonom Vejnom, Loren Bekol, Dinom Martinom i Džerijem Luisom.

“Paramount” joj je dao ulogu u filmu “Rat i mir” koji je snimljen u Rimu 1956. godine u kojem je glumila i Odri Hepbern. Glumila je i u filmovima Woman Times Seven, Way… Way Out, The Alphabet Murders, Nel segno di Roma, Paris Holiday, Hollywood or Bust i drugim. Bila je udata za britanskog glumca Entonija Stila od 1956. do 1959. godine, a od 1963. do 1975. sa glumcem Rikom Van Nutterom.

Bila je u ljubavnim vezama sa mnogim poznatim ličnostima svog vremena kao što su Marčelo Mastrojani, Erol Flin, Frenk Sinatra, Geri Kuper i drugi. U Švedskoj nije živela od ranih 50-tih godina i rijetko ju je posjećivala.

Autor: (Dž. Č.) – avaz

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh