logo
bios

Plačipičkasti likovi i seljačka politika

Objavljeno prije 8 mjeseci . u čet, dec 6th, 2018

Ima jedan vid ljudskog bezobrazluka koji se obično naziva seljačka politika, a danas i ovdje je to osnovni – temeljni politički narativ.

Egocentrizam aktera društvene zbilje prevršio je svaku snošljivu mjeru. Mentalna higijena nam je postala kao septička jama – zapoganili su svaki društveni kutak i obesmislili sve društvene vrijednosti. Normativni kriteriji vrednovanja svedeni su na lojalnost egocentričnim likovima koji u vlastitom liku i djelu vide “jedinog spasioca čovječanstva”.

GAĐENJE je najsveobuhvatniji pojam koji najbolje oslikava emotivno stanje ČOVJEKA u ovdašnjim okolnostima.

Sistemska proizvodnja plitkog pamćenja i pojeftinjavanja građanskog dostojanstva zbog egzistencionalnog osiguravanja elementarnih uslova za preživljavanje – jedan i jedini je smisleni cilje političkih aktera u BiH, samim tim i u Visokom. Samo se sa bespomoćnim i beznadežnim ljudima može manipulirati “koricom hljeba” ili minumuom dostojanstva – da ne ispruži ruku na cesti. Samo u takvim okolnostima ČOVJEK prestaje biti razumno biće i postaje “mahluk” pogodan za dresiranje.

Dok politički i društveni akteri “prodaju maglu”, nadu i isprazna obećanja u isto vrijeme žive sve bolje i bolje, uzimajući upravo TO što pripada GRAĐANIMA – poreske novce i društvena dobra.
Za takve okolnosti, a kao mehanizam funkcionisanja poslužila im je društveno formirana kategorija građana pod zajedničkim imeniteljem – UBLEHAŠI (šupci, diletanti, poltroni i mediokriteti).

Svakodnevno nam se nudi jeftini manifestacionizam populističe sadržajnosti – ubismo se dajući smisao besmislu, a temeljna i životna pitanja se marginaliziraju.

Stvarnost nam se LAŽNO uljepšava, a ISTNA vješto izbjegava.

***

“Seljačka politika” se temelji na kontri kao svom jedinom postulatu.  Dakle, zadatak joj je da postigne kontru, pa posle eventualno izvrši kontru i na sopstvenu kontru. Igra bez granica, putanja bez kraja. Sprovode je govna, pa se ne razlikuje puno od politike kakva se viđa na televiziji.
(vukajlija.com)

magazinplus.eu

 

 

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh