logo
bios

5.000 slijepih i slabovidnih osoba u BiH žive teško

Objavljeno prije 5 mjeseci . u pon, okt 15th, 2018

Međunarodni dan slijepih obilježava se i u našoj zemlji iako ga institucije nisu zvanično proglasile. Udruženje slijepih KS danas organizuje niz aktivnosti u okviru kojih je naglasak na druženju pripadnika ove kategorije društva te obrazovanju.

“Položaj slijepih je mnogo težak. Pomagala je teško dobiti, a čak i u KS slijepa osoba ne može dobiti Brajevu mašinu preko zavoda zdravstvenog osiguranja iako je ona elementarna za pismenost”, rekao je predsjednik Udruženja slijepih KS Fikret Zuko za Klix.ba.

Kada je riječ o pristupačnosti ulica, Općina Novo Sarajevo je najviše uradila na tom planu jer su postavili zvučnu signalizaciju i taktilne staze na ključnim raskrsnicama, dok su ostale općine, kaže Zuko, vrlo slabo ili nikako radile na tom polju.

“Situacija nije dobra kada je riječ o pristupu web stranicama institucija, samo neke institucije rade na tome. Kada je riječ o kompjuterima za slijepe, njih nabavljamo uz pomoć projekata. Ali žalosno je da dosta ljudskih prava upravo rješavamo projektima. Također, finansiranje udruženja slijepih u BiH je veliki problem. Ne finansiraju se, a rade veliki dio posla institucija. U KS je bolja situacija jer smo na budžetu”, kazao je Zuko.

Najbolji napredak je ostvaren na polju zapošljavanja slijepih osoba, ali ovaj segment poslodavci najčešće zloupotrebljavaju.

“Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom na nivou FBiH je dobar, ali poslodavci nerijetko zapošljavaju slijepe ili osobe s drugim invaliditetom kako bi mogli aplicirati i dobiti projekte zarad lične koristi, a ne radi osoba s invaliditetom. Treba raditi više na podizanju svijesti kod poslodavaca”, kazao je Zuko.

Pitanja slijepih osoba su najčešće na margini interesovanja, a prema Zukinim riječima koncept društva nije korektan prema osobama s invaliditetom i ne slijedi standarde koji važe u EU i našem okruženju.

“Situacija se bitno razlikuje po kantonima i entitetima. Prava su bolje riješena u FBiH, a opet bolje u KS nego u drugim kantonima. Generalno nismo zadovoljni. umjesto da se stanje poboljšava i unapređuje, mi idemo unazad. Institucije vlasti moraju nas uključiti kada rješavaju pitanja slijepih jer ne mogu drugi cijeniti šta je nama najpotrebnije”, kazao je Zuko.

Članovi Udruženja slijepih KS će barem danas malo skrenuti misli s teškog života i zabaviti se nizom sportskih aktivnosti, a potom će u poslijepodnevnim satima imati prezentaciju knjige “Ratni dnevnik ‘92: Priče o raji i papcima”, autora Imera Peze u Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe, koja je prilagođena zvučnoj tehnici. Također, bit će prezentovan Izborni zakon BiH i Zakon o finansiranju političkih partija u zvučnom formatu te promocija Brajevog pisma.

Nakon ovog dana vratit će se svakodnevnici s nadom da će vlasti i bh. društvo imati više sluha i da će doći dan kada će biti ravnopravni, “rame uz rame” sa svim ostalim građanima.

Klix
Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh