PolitikaSvijet

Moskva u UN pobrojala glavne američke i britanske udare na suverene slobodne države

Moskva u UN pobrojala glavne američke i britanske udare na suverene slobodne države  

VRATILA IM MILO ZA DRAGO ZA OPTUŽBE POVODOM UKRAJINE I PRISVAJANJE LEGALNO IZBORENOG KRIMA

Rusija je u Vijeću sigurnosti UN predstavila “ekspres pregled” najflagrantnijih slučajeva kršenja međunarodnog prava od strane SAD i Velike Britanije.

Popis koji obuhvaća događaje od sredine XX stoljeća do naših dana, pročitao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u svjetskoj organizaciji Petr Iljičev kao odgovor na optužbe na račun Moskve koje se tiču događaja u Ukrajini i prisjedinjenju Krima Rusiji.

“Neke izaslanstva su govorila o kršenju načela Povelje UN, neosnovano optužujući za to Rusiju. Da te fantazije ne bi stvarale netočan dojam, dozvolite mi da napravim jedan “ekspres pregled” najflagrantnijih slučajeva kršenja međunarodnog prava, uključujući ciljeve i načela Povelje UN posljednjih desetljeća, tim prije što se na njih, očito, malo zaboravilo”- kazao je ruski diplomat na debati posvećenoj održavanju međunarodnog mira i sigurnosti.

Između ostalog, on se osvrnuo na britansko bombardiranje jemenskog grada Haribo 1946. godine, istaknuvši da je UN osudio te poteze rezolucijom 188 “naglasivši da su represalije nespojive s ciljevima i načelima Povelje UN”.

“Godine 1983. SAD vrše invaziju na Grenadu. Opća skupština u rezoluciji 37/8 naziva dejstva SAD “grubim kršenjem međunarodnog prava”. Mnogi vjerojatno znaju za reakciju na taj dokument tadašnjeg predsjednika SAD (Ronald Reagana), da mu ta vijest nimalo nije pokvarila apetit za doručkom”- podsjetio je Iljičev.

Iljičev je podsjetio i da su SAD 1986. godine izvršile napad na Libiju, a 1989. uvele vojsku u Panamu. U oba slučaja ta dejstva osudila je Opća skupština UN, koja ih je okvalificirala kao kršenje međunarodnog prava.

Ruski diplomat je istaknuo da je kršenje Povelje UN konstatirao i Međunarodni sud pravde.

“Na primjer, u svom prvom procesu u povijesti u slučaju, Krfski kanal ’1946. godine sud je utvrdio da je Velika Britanija povrijedila suverenitet Albanije. Dobro je poznata i presuda u slučaju, Nikaragva protiv SAD ’1986. godine. U njoj je sud izravno ukazao da su SAD povrijedile suverenitet Nikaragve i norme o nemešanju u unutarnje stvari i nekorišćenju sile “- naglasio je Iljičev.

Kako je rekao zamjenik ruskog veleposlanika u UN, “neodgovoran odnos” SAD i njihovih saveznika prema Povelji UN nastavio se i izrodio u bombardiranje Jugoslavije 1999. godine, kao i u invaziju na Irak 2003. Uslijedila je Libija, u kojoj je “uz naizgled altruistična pomoć izvana buknuo požar, uništivši državu i ostavivši na njenom mjestu zgarište i kaos”, istaknuo je diplomat.

Po njegovim riječima, “upravo je takva nelegalna intervencija u vidu nezakonitih zračnih napada ili isporuka oružja nevladinim oružanim formacijama” dovela do porasta ekstremizma u Siriji, što se na kraju “izrodilo u pojavu i jačanje takvih strašnih pojava” kao što je teroristička organizacija Islamska država.

“Posljedice intervencije u Libiji i Siriji zapanjuju svojim razmjerima. To su i užasno stradanje civilnog stanovništva, i uništavanje kulturnog nasljeđa čovječanstva, i migrantska kriza bez presedana” – kazao je Iljičev.

On je istaknuo da 70 godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata glavna načela koja čine osnovu sustava međunarodnih odnosa “postaju za neke neugodna smetnja i, kao posljedica toga, podvrgnuta su različitim interpretacijama ili se jednostavno zaobilaze”.

“Očito je da prezumpcija vlastite izuzetnosti daje za pravo nekim državama da odavno stavljaju sebe iznad ciljeva i načela Povelje UN” – zaključio je ruski diplomat, aludirajući na žalosnu izjavu američkog predsjednika Barack Obame o “izvrsnosti” američke nacije.

(NSP)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close