BiHPolitika

Hypo banka: Reagovanje na priopćenje UKK Švicarac

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

 

Poštovani,

 

Slijedom priopćenja za medije koji je  UKK Švicarac odaslao u medije dana 15. 2. 2016. godine  pod naslovom „ PISMENI TRAG I DOKAZ UVIDOM U ORIGINALNI DOKUMENAT HYPO BANKE DA CHF-a NIKAD I NIJE BILO U BIH dostavljamo informaciju kako slijedi:

 

 

Predmetni  dokument potvrđuje da je Banka imala izvore financiranje u CHF-ovima. Želimo se zahvaliti g. Durakoviću na objavi dokumenta te ga dopuniti u dijelu da se on odnosi na plaćene kamate po samo jednom dugoročnom depozitu ( a kojih je krajem 2008. godine bilo 74) i koji je dio dokumentacije predočene  komisiji oformljenoj od strane Parlamentarne skupštine FBiH na sastanku koji je održan u rujnu 2014. na kojem su bili prisutni predstavnici FBA, Banke, članovi spomenute komisiji i predstavnici UKK Švicarac uključujući i g. Durakovića.

 

Kao što smo već naveli, predmetni dokument koji je g. Duraković iskoristio za analizu je dio dokumentacije dostavljene FBA i komisiji Parlamentarne skupštine, a predstavlja iznos obračunate i plaćene kamate po samo jednom CHF depozitu u iznosu od 4 miliona CHF od dana prijema depozita (21.06.2006.) do 30.06.2014.

 

Za potpunu dokumentaciju i autentično tumačenje  pojedinih dokumenata koji su pratili dopis  budite slobodni da se obratite Federalnoj Agenciji za bankarstvo. Banka je dostavljanjem traženog i tada, u potpunosti još jednom  potkrijepila postojanje izvora financiranja. Dodatno, sud u predmetima vezanim za kredite sa valutnom klauzulom odavno ne dovodi u pitanje izvore financiranja banke kao ni zakonitost valutne klauzule.   

 

Makroekonomske, bankarske, devizne i pravne zaključke g. Durakovića odavno ne komentiramo.

 

Korporativne komunikacije: Hypo Alpe Adria-Bank d.d.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close