-TopSLIDERukometSport

Rukometaši BiH poraženi u Sloveniji na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom u Mariboru od domaće selekcije Slovenije započela je ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Domaćin je slavio rezultatom 28:20.

Rukometaši BiH prošli su kroz smjenu generacija. Novi selektor Irfan Smajlagić okupio je prvi put reprezentaciju koja je podmlađena, što se moralo dogoditi prije ili kasnije.

U takvom stanju dočekali smo gostovanje snažnoj Sloveniji koja je važila za velikog favorita. Kao što se moglo očekivati, BiH je imala veliku podršku svojih navijača tako da je na tribinama bilo više pristalica reprezentacije BiH nego slovenačkih navijača.

Domaćin je odlično otvorio utakmicu. Serijom golova Slovenci su čuvali tri gola prednosti u uvodnim minutama, a onda su došli čak do prednosti od sedam razlike (11:4).

Tada se reprezentacija BiH budi. U posljednjih 10 minuta prvog dijela naši rukometaši prave seriju 2:6 i dolaze do minus tri na poluvremenu. Najzaslužniji za povratak bili su Marko Panić i Dino Hamidović sa po tri gola u finišu prvog dijela.

Na odmor se otišlo rezultatom 13:10, a onda na startu drugog poluvremena četvrtim golom Panića dolazimo na samo minus dva. Činilo se da možemo ugoriziti vodstvo favorizovanih Slovenaca.

Ipak, nada nije trajala dugo. Od rezultata 15:13, serijom (5:1) Slovenci dolaze do velike prednosti koja se više nije mogla ugroziti.

Na krilima raspucanog Aleksa Vlaha Slovenci su povećavali postepeno svoju prednost i rutinski riješili posao već desetak minuta prije kraja utakmice.

To su bez mnogo problema priveli kraju i upisali prvu pobjedu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Najefikasniji u Sloveniji bio je Aleks Vlah sa sedam golova, Dean Bombač je zabio pet, a Blaž Janc četiri pogotka.

U redovima BiH Elmir Građan je bio najefikasniji i postigao je pet golova, četiri je dodao Marko Panić, a po Gafar Hadžiomerović i Dino Hamidović.

Uz BiH i Sloveniju, u grupi su još Crna Gora i Kosovo. Vrijedi naglasiti da na kontinentalno takmičenje odlaze prve dvije selekcije iz grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane selekcije što bi mogla biti dodatna šansa za naše rukometaše.

Takmičenje nastavljamo već u nedjelju kada u Sarajevu u dvorani Mirza Delibašić gostuje selekcija Crne Gore. To bi mogao biti vrlo važan duel s direktnim rivalom u borbi za plasman na Euro.

Rezultat:

Slovenija – BiH 28:20 (13:10)

Klix

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close